NAJNOVIJE

Šta je kupažiranje?

Kupažiranje, mešanje dva ili više vina u određenoj srazmeri, rade svi napredni podrumari jer popravljaju kvalitet mladih tek dobijenih vina.

Ovaj postupak izvodi se nakon završetka vrenja i to pre prvog pretakanja. Tada je taloženje i bistrenje u kupažiranom vinu ujednačenije.

Dr Slobodan Jović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kupažiranje preporučuje posebno vinogradarima-amaterima koji u vinogradima imaju razne sorte vinove loze, najčešće stone i vinske.
Prednost kupažiranja vidi se u sledećem primeru. Ako se pomešaju manje kiselo i vino koje ima višak kiselina, dobija se vino prijatnog ukusa, sa sadržajem kiselina koje ga čine boljim od oba pojedinačna. Vino se meša kada je „tanko na ukusu“, osnosno kada je sadržaj ekstrata i alkohola nedovoljan. Ovakvo vino meša se s kvalitetnijim, alkoholno jačim i s više akstrakta.

Odnos količina vina koja će se kupažirati od velikog je značaja za kvalitet budućeg vina. Zato se u domaćinstvima pre glavnog kupažiranja obično obavlja probno. To se čini tako što se degustacijom prvo utvrde pojedinačne osobine svakog vina koje će se mešati i na osnovu toga približno određuju količine u malom. Ponavljanjem degustacije i postizanjem željenog ukusa i mirisa srazmerno pomešanim količinama u malom, odrediće se količinski odnosi vina za glavno kupažiranje.

Prilikom kupažiranja važno je da se vina dobro izmešaju, upozorava dr Jović. – To se radi pomoću jednostavnih ručnih mešalica, ili crevom zaronjenim u vino, kroz koje se produvava vazduh.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar