NAJNOVIJE

Ne kasnite sa vađenjem krtola

NAPAD krompirovog moljca može započeti u polju i bašti i do 15 dana pre sazrevanja krtola, direktno – polaganjem jaja na krtole krompira (prvenstveno ogoljene) i/ili indirektno – polaganjem jaja na zemljište (prvenstveno pukotine) oko biljke krompira, pa u vreme vađenja krompira možemo imati značajan broj napadnutih krtola, koje kasnije unosimo u skladišta.

Najveću štetu čine larve moljca ubušivanjem ispod površine lista krompira, formirajući mine (u polju) i u krtole krompira (u polju i skladištu). Kritičan period za napad moljca u polju u Srbiji je od polovine jula pa sve do vađenja krompira, kao i od momenta unošenja krompira u skladište do dnevnih temperatura ispod 15 stepeni.

Da biste izbegli jači napad moljca obavezan je dvogodišnji ili trogodišnji plodored i plodosmena sa biljnim vrstama koje nisu domaćini moljcu krompira. Osim toga, kvalitetna predsetvena priprema zemljišta, setva na dubini oko 10 cm i zagrtanje krompira sa oko 20 cm zemlje iznad krtole, odnosno pravljenje visokih bankova, čime su krtole krompira zaštićene do momenta vađenja. Leptir polaže jaja na ogoljene krtole, ili ulazi kroz pukotine u zemlju.

Prag štetnosti utvrđen redovnim pregledima u polju je 0,5 larvi po biljci ili 2-3% napadnutih biljaka po parceli. Hemijske tretmane protiv plamenjače krajem jula pa do kraja vegetacionog perioda krompira pomeriti u popodnevne i rane večernje sate (u zavisnosti od pojave rose) kako bi se u istom tretmanu koristio insekticid za suzbijanje moljca.

Krompir vaditi nakon 2-3 nedelje posle sasušenja nadzemnog dela biljke, odnosno čim se formira dobra pokožica, kako se ne bi izlagao napadu moljca. Pre unošenja novog krompira izvršiti kvalitetnu pripremu skladišnog prostora: čišćenje, pranje, uključujući i gajbice i vreće. Na svim otvorima u skladištu (vrata, prozori, ventilacioni otvori) postaviti mreže (kao za komarce), kako bi se sprečilo uletanje leptira.

Skladišne površine (podove, zidove i plafone) praznih skladišta mogu se tretirati insekticidima na bazi malationa, pirimifos-metila, cipermetrina i deltametrina. Unošenje plodova u prazna skladišta je dva dana dezinfekcije.

Kod manjih količina uskladištenog krompira (u gajbama, vrećama ili u gomilama) može biti korisno mešanje krtola sa talkom, osušenim pepelom, peskom i slamom, kao i držanje u magacinu zajedno sa belim lukom, bosiljkom i sličnim aromatičnim biljkama.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar