NAJNOVIJE

Luk se vadi kad stabljike polegnu

Crni luk, koji se najviše proizvodi na našim prostorima, najčešće se vadi iz zemlje krajem jula i tokom avgusta.

Vađenje počinje kada polegne više od trećine biljaka. Plodovi se izvade iz zemlje i ostave na promajnom mestu, kako bi se osušili i dozreli. U normalnim uslovima sušenje i dozrevanje traje pet do deset dana. To je vreme u kojem glavice isisavaju nagomilanu hranu iz lišća i formiraju suve ovojne ljuske.

Kada se sušenje glavica uspešno okonča, glavice crnog luka se klasiraju prema krupnoći i kvalitetu. Dok se to radi, bitno je odstraniti oštećene glavice. One se ne bacaju, nego se izdvajaju kako bi se odmah upotrebile za jelo.

Različito je vađenje i sušenje luka na malim i velikim površinama. Luk sa manjih površina se plete u vence i suši ispod strehe ili na drugim promajnim mestima. Međutim, ukoliko se povrtari bave proizvodnjom luka na velikim površinama i imaju velike količine ovog povrća, posao se obavlja mašinama. Kada se lišće osuši na njivi odbacuje se i sledi sakupljanje ručno ili mašinski. Bilo da je reč o malim ili velikim površinama i količinama, stajanje glavica luka na jakom suncu, može doći do ožegotina i drugih oštećenja. Zato, oprez!

Još nešto o pletenju luka u vence. Na lukovicama se mora ostavljati deo stable dužine dva-tri centimetra, koji povrtari jednostavno zovu vrat. On ima ulogu da spreči eventualne infekcije koje bi mogle da izazovu truljenje luka.

Inače, luk se u našoj kuhinji koristi kao začin – osnovni sastojak zaprške raznih jela i kao svež u raznim salatama. Gotovo uvek se servira sa roštiljskim mesom.

Crni luk ima i mnoga lekovitih svojstava. Pre svega, pomaže varenju. Povećana koncentracija sone kiseline i fitoncida iz luka ubijaju mnogobrojne mikroorganizme koji sa hranom dospevaju u želudac. Luk smanjuje koncentraciju šećera u krvi, povećavajući efikasnost insulina. Zbog toga je koristan u ishrani obolelih od šećerne bolesti. Isto tako, pokazuje lekovita svojstva i kod oboljenja prostate. Nasečen luk, privijen na mesto neuralgičnih bolova, ublažava i otklanja tegobe.

(Novosti, foto: shutterstock)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar