NAJNOVIJE

NAZIVI SRPSKIH VISOKOLETAČA PREMA BOJI PERJA

Raznovrsnost u bojama kod srpskog visokoletača predstavlja jednu od njegovih bitnih karakteristika. Međutim, iako su poznate osnovne boje i šare ovog goluba, došlo je do pojave novih naziva koji su postali lokalno prihvaćeni, ali polako postaju repoznatljivi za širi krug ljubitelja srpskog visokoletača.

Osnovne boje srpskog visokoletača su: bela, crna, plava, crvena, zelena. Ako su jednobojni, njihov naziv zavisi od toga da li je drugom bojom obojena glava, rep, krila ili grudi.

Golub sa sivim perjem i sa dvema vertikalnim crnim prugama pri kraju repa je – mavijan (na slici). Golub koji ima čistu crnu boju – naziva se arap. Ako takav golub na osnovnoj crnoj boji ima bele delove krla ili grudi- naziva se kaplan. Ukoliko je samo rep beo -to je belorepi. Ako je podloga crna ili crvena a prošarana sa dosta beline – to je barak. Čapar je srpski visokoletač crne boje sa belom ili šarenom glavom i dubokim belim špicevima (najduža krilna pera). Ako je golub beo, ali ima čistu crnu boju na repu – zove se telebon.

Šeš je beli golub čija su pojedina pera na telu isprskana crno sivom bojom. Tamno plava, skoro crna boja je odličje tekira, koji ako ima bele špiceve – nosi naziv špic tekir. Ako su u pitanju golubovi sa bakarnom bojom grudi – reč je o bakarastim tekirima. Naudijan je ime goluba koji ima zelenu boju, sa tamnijim zelenim flekama.

Krazal je belorepi golub kod koga je podloga crvena sa kaplanastim belim krilima i belom ili šarenom glavom. Kod karudijana osnovna je boja tekira sa belom, šarenom glavom, dubokim špicevima, a ima ih plavih, bakarastih i crnih. Beaz je potpuno beli golub. Darčin je potpuno crveni golub bez ijednog belog pera. Bakarlija je golub sa osnovnom crvenom bojom, ali bakarne nijanse. Može biti špicasti, duz i šarenokrili. Boz je ime koje nose golubovi svetliji i tamnije sive ili braon boje, a može biti i srebrnasto sive boje. Ako je poprskan sa crnim ili tamno crvenim flekama – zove se peckavi boz.

(MOJE SELO)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar