NAJNOVIJE

Prednosti mane jesenjeg razdvajanja golubica od mužjaka

Ako ne postoje uslovi za grejanje golubarnika ili ukoliko se želi odmaranje golubica od prekomerenog nošenja jaja i ishrane golupčića – tada se preporučuje jesenje razdvajanje golubova po polovima.

Kod uzgoja ukrasnih rasa golubova, letača, visokoletača, prevrtača i poštara, jesenje razdvajanje polova je poželjno i to iz više razloga.

Prednosti jesenjeg razdvajanja polova

1) pojednostavljenje reprodukcije i posmatranja, uzgoj;

2) pojednostavljenje ishrane;

3) nema uginuća golupčića od zime;

4) olakšava presparivanje jedinki koje nisu dale dobre rezultate u pojedinim kombinacijama;

5) omogućava se posebno odmaranje golubica od nošenja jaja;

6) prilikom ponovnog sparivanja u rano proleće (krajem februara ili početkom marta, a u zavisnosti od klime), golubovi su u punoj formi i odmoreni;

7) sve golubice u jatu će skoro istovremeno sneti jaja što će nam u mnogome olakšati rad oko praćenja procesa inkubacije i leženja, zamene eventualno razbijenih jaja, neoplođenih jaja, podmetanje golupčića pod dadilje.

Pojedini golubari navode nedostatke ovakvog metoda rada:

Nedostaci jesenjeg razdvajanja polova

1) ponekad je teško iste golubove ponovo spariti, a gubi se vreme u ponovnom sparivanju ukoliko vršimo zamenu partnera;

2) jesenje razdvajanje polova ne utiče na zdravlje golubova, na mitarenje niti na kvalitet perja;

3) postoji opasnost stvaranja homoseksualnih parova, pa dve sparene golubice opet nose jaja, ali neoplođena (četiri u jednom gnezdu) i iscrpljuju se;

4) manji broj golupčića po paru godišnje.

– Navedeni prvi nedostatak je delimično tačan.

– Što se tiče drugog navoda smatramo da nije tačan, jer su golubovi posle jesenjeg – zimskog razdvajanja sasvim sigurno odmorniji, a time im i otpornost i snaga veća što svakako utiče indirektno pozitivno i na kvalitet perja i mitarenje.

– Treći nedostatak je delimično tačan. Nedostatak se otklanja pravilnim sparivanjem u rano proleće. Golubice neće leći jaja ukoliko primenimo adekvatan način držanja i ishrane (boksovi za pojedinačno držanje, restriktivni – uzdržni obrok).

– Četvrti navedeni nedostatak je apsolutno tačan. No, napominjemo da je kod uzgoja ukrasnih rasa golubova, letača, visokoletača, prevrtača i poštara, važniji kvalitet od kvantiteta. Sasvim je dovoljno jedno do dva legla golupčića po paru golubova godišnje da bi se postigli odlični rezultati.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar