NAJNOVIJE

Koliko je važna uloga ovna

Među svim stihijama našeg posleratnog stočarstva, ovčarstvo svakako zauzima prvo mesto. U skladu s tim i način razmišljanja odgajivača ovaca je tradicionalan, dakle pun predrasuda i zabluda. Jedna od njih je da ovan služi isključivo zato da bi oplodio ovcu.

Međutim, značaj ovna u povećanju produktivnosti ovčarske proizvodnje je vrlo veliki.

Polovinu osobina koje ima novorođeno jagnje (otpornost na bolesti, masa pri rođenju, iskorišćavanje hrane i prirast, težina i kasnije osobine u priplodu) nasleđuju se od oca odn. ovna s kojim se njegova majka parila. Druga polovina se nasleđuje od majke. Ali, s obzirom na činjenicu da će ovca preneti svoje nasleđe na samo jedno ili eventualno dva jagnjeta (blizanci) godišnje, a da će osobine ovna naslediti celokupni podmladak stada, nameće ovčarskoj proizvodnji izbor kvalitetnih ovnova.

Proizvođači u Srbiji koji se opredeljuju za proizvodnju jagnjadi za klanje mogu značajno poboljšati kvalitet i kvantitet jagnjadi ako nabave ovnove proverenog kvaliteta virtemveške rase ili konsolidovane meleze domaćih ovaca s virtembergom. Međutim, ni ove plemenite ovnove (što se do sada činilo s neplemenitim) ne treba koristiti u priplodu jednog stada više od 2-3 godine, da ne bi došlo do parenja u uskom srodtvu, koje je vrlo štetno.

Potomci parenja u srodstvu su slabog zdravlja, vitalnosti i razvoja, a mogu biti i degenerisani. Zato je neophodno svake treće godine menjati ovna kupovinom novog ili, još jednostavnije, zamenom ovna s drugim odgajivačem.

OVAN PROBAČ – Ovna iz svog stada ipak možete zadržati ali isključivo u funkciji «ovna probača» i to u slučaju da se ovce veštački oplođuju. Pošto ovce svoj polni žar prilično slabo manifestuju, jedino ovan (po mirisu) može nepogrešivo otkriti ovcu u polnom žaru. Ovnu probaču se vezuje kecelja, on skače na ovcu u polnom žaru, naravno, zbog kecelje je ne može oploditi ali odgajivaču pokazuje da je ovca u polnom žaru (koji traje od 18-24 časa) i da je odmah treba osemeniti.

Smatra se da je jedan ovan probač dovoljan za 50 ovaca, ali je preporučljivo da ih ima više, jer je prisustvo ovnova vrlo stimulativno za izazivanje polnog žara ovaca.

(Novosti)

1 komentar

Ostavite komentar