NAJNOVIJE

Mlade ovce za priplod

U našim uslovima u većini slučajeva prvi pripust počinje sa navršenih 18 meseci starosti. Takva praksa nema naučno opravdanje i ona je rezultat negativne odgajivačke tradicije i ekstenzivnog načina odgajivanja ovaca u njegovom punom značenju.

Teško se može govoriti o rentabilnoj proizvodnji sa prvim pripustom od 18 meseci /prvo jagnjenje sa 23 meseca/ a isključenje iz proizvodnje posle navršenih 6 godina posle kojih mlečnost naglo pada, obično i zubi stradaju tako da se ovca isključuje iz proizvodnje.

Sa takvom praksom se po ovci tokom njenog života dobija 3-4 jagnjeta i isto toliko laktacija . Nažalost to je naša stvarnost, sa retkim izuzecima razume se. U zemljama sa razvijenim ovčarstvom i kulturnim rasama do nedavno je prvi pripust počinjao sa navršenih 12 meseci života sve dok nisu počele primene kriterijuma težine ili kombinovani kriterijumi: težina + uzrast.

Početak puberteta i priprema organizma kod ovaca je genetski programirana predispozicija koja je pod uticajem paragenetskih faktora /ishrana, smeštaj i td/ može biti znatno modifikovano i da se i granica od 12 meseci bitno smanji. Zapravo, kao kriterijum za prvi pripust više i nije toliko navršena starost nego  težina grla koje prvi put ulazi u priplod.U literaturi nema neke značajne razlike prilikom određivanja minimalne težine šilježice i taj se raspon kreće od 75-90 % postignute težine od prosečne težine rase majke kojoj mlada životinja pripada.

U Makedoniji postoji niz značajnih naučnih istraživanja koji se odnose na mogućnosti najranijeg uvođenja u priplod mladih životinja čiji se rezultati mogu svesti na globalne sledeće zaključke: – šilježad se mogu uspešno, bez bilo kakvih smetnji za dalji rast, razvoj i proizvodnju uspešno pustiti u priplod/VO/ sa navršenom telesnom težinom od oko 80% od težine rase ili kad povećaju svoju težinu u odnosu na porodnu za oko 8-9 puta. Navršena starost je oko 256-283 dana /8,5-9,5 meseci/

Navedeni rezultati se odnose na domaće pramenke-sojeve i meleze F1 generacije između populacije Pramenke x Wirtemberg; – za svaki kilogram povećanja telesne težine mladog grla koncepcija/uspeh oplodnje/ je povećan za 2,39%; – sa kvalitetnom, kvantitetnom i izbalansiranom ishranom bogatom energijom, proteinima i vitaminima može se potpuno uspešno prevazići nesklad između funkcije jajnika i usporavanje telesnog razvoja organizma tako da mlad organizam može biti polno spreman za normalnu oplodnju sa 8,5-9,5 meseci starosti;

Od rano uvedenih u priplod životinja se za njihov vek dobije više jagnjadi i laktacija; – rano uvedene u priplod životinje tokom kasnijih jagnjenja pokazuju nešto veći koeficijent plodnosti od životinja kasnije uvedenih u priplod. U svetu se najraniji pripust uveliko primenjuje, vreme je da i mi postanemo deo njega.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar