NAJNOVIJE

Da li je u toku još jedna prevara potencijalnih voćara?

Naši  čitaoci su nas pitali gde mogu da nabave sadnice neke sorte „turskog oraha“ koja izvanredno rađa i brzo stupa u rodnost.

Kažu, videli su „prezentaciju“ na nekoj televiziji! Krenuli smo u istraživanje i ubrzo ustanovili da je neka fantomska firma reklamirala „turski orah“ lažnih karakteristika.  Izneti  su  lažni podaci  o prinosu oraha sorte Chandler, poznate od 1979.godine  kada je sorta patentirana u SAD, uvećan preko 10 puta u odnosu na relane prinose zabeležene statistikom u praksi, kao i naučnim radovima publikovanim širom sveta.

Tendenciozno su  izneti  pogrešni  podaci o tehnologiji uzgoja (dimenzije stabala, izbor rastojanja na osnovu plodnosti zamljišta, nepotrebno navodnjavanje i mašinska  rezidba  špalira…)

  • U televizijskoj  reportaži  prikazane  su  fotografije stabala sorte Pedro grozdastog tipa kao sorte Chandler, kako bi se gledaoci fascinarali  rodnošću  stabala. Takođe, navedeno je da plod sorte Chlander ima randman neverovatnih 80 odsto, iako  podaci iz raznih izvora i prakse kažu da je radman od 48 do 50 odsto – ističe dipl. inž. Verica Jozić. – Netačni su i podaci o otpornosti  na kasne prolećne mrazeve i nadmorske visine na kojima ova sorta može da se sadi, što će kod mnogih žrtava prevare izazvati potpuno odsustvo roda u budućnosti. Sorta je preporučljiva samo za gajenje u vinogradarskoj zoni (minimum 8. klimatska zona prema klasifikaciji „USDA Plant Hardiness zone“).

Nedavno je poznati  turski  agronom Ibrahim Balkal, stručnjak za orah, u emisiji „Cevizin Hikayesi“ („Priče o orahu“) na KöyTV svojim prilogom „Da li je moguće dobiti prinos od 20 kg sa 5-godišnjeg stabla oraha?“ potpuno raskrinkao rasadnike iz turskog grada Bandirma, koji su na prezasićenom turskom tržištu počeli sa analogičnom prevarom

  • Moj rođak je, nakon priloga u televizijskoj emisiji, založivši stan,  podigao kredit za osnivanje plantaže ovog „čarobnog“ oraha, ulazeći u kalkulaciju upravo sa lažnim podacima iznetim u medijima. Namučila sam se da argumentima dokažem prevaru i predupredila stetu koja bi ovu porodicu zavila u crno, a koju bi otkrili tek za pet   U ovom momentu spremamo dokumentaciju za prijavu tržišnoj inspekciji, kao i za privatnu tuzbu u koju ćemo uključiti što više žrtava prevare – naglašava  inž. Jozić.

(Mojeselo)

1 komentar
  1. Reply
    Boro децембар 23, 2017 at 9:20 pm

    Jes, istina. U Bosni ovom prevarom se bavi firma „Net Green“ iz Lukavca. U Srbiji firma „Misbell“ iz Beograda, osnovana u januaru 2017. godine, a u prospektima koje deli po Srbiji navodi da radi vec 25 godina… 🙂 U hrvatskoj je predstavnik prevaranata iz Turske tvrtka „Ulmus Klub“…

Ostavite komentar