NAJNOVIJE

Lek iz gorčine

Gorka dinja je jednogodišnja biljka. Gaji se slično kao i obična dinja i krastavac. Ima list sličan vinovoj lozi, a plodovi su zelene boje i veoma gorki.

Plod gorke dinje šupalj je u preseku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno seme smešteno u sredini ploda. Ova čudnovata biljka stolećima se koristi u azijskoj i afričkoj biljnoj medicini zbog niza lekovitih svojstava.

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Naučnici Sveučilišta u Sent Luisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprečavanje njihova množenja. Studija koju su objavili naučnici Centra za istraživanje karcinoma, na Sveučilištu u Koloradu, potvrdila je da sok gorke dinje utiče na smanjenje rasta tumora gušterače.

Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog creva i disajnih putova. Njeno lekovito delovanje naučnici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan insulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i deluje kao imunomodulator.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar