NAJNOVIJE

Da li je skupa sadnja oraha – Sto sadnica za hektar!

Mnogi izbegavaju sadnju većih plantaža oraha zbog skupih sadnica (10 do 12 evra). Međutim, potrebno je znatno više novca da zasadite bilo koju drugu vrstu voća, jer za jedan hektar zasada treba da kupite dve-tri hiljade sadnica!

Многи воћари избегавају да заснују већи савремени засад ораха због скупих калемљених садница које знатно брже пророде од сејанаца. Притом, заборављају да је подизање плантаже ораха јефтиније од , на пример, засада јабука. Ова воћна врста се сади веома густо (две-три хиљаде садница по хектару), уз обавезан наслон (жица, стубови) и систем за наводњавање. Међутим, за један хектар ораха потребно је сто садница.

Размак садница зависи од плодности и нагиба земљишта, бујности подлоге и сорте. На умереном плодном земљишту саднице ораха се саде на растојању 10 x 10 метара. Боље је садити с јесени, него у пролеће. Препоручује се гајење ораха у облику вазе, јер је крошња нижа него при узгојном облику пирамиде, који се доскора најчешће примењивао. У „вази“ је хемијска заштита од болести и штеточина лакша а осунчаност лишћа и плодова већа.

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar