NAJNOVIJE

Nemanja gaji romanovske ovce uz računicu – dva jagnjeta za trošak i dva za zaradu!

Mladi stočar iz Srema kaže da se romanovske ovce jagnje dva puta godišnje, u proseku po dva-tri jagnjeta. Ima i svoju dokazanu računicu: od četiri jagnjeta dva su trošak, a dva – zarada!

Mladi stočar iz Srema kaže da se romanovske ovce jagnje dva puta godišnje, u proseku po dva-tri jagnjeta.Ima i svoju računicu : od četiri jagnjeta dva su trošak, a dva – zarada!

Nemanja Radaković, mladić iz Novog Slankamena u Sremu, pre četiri godine je napustio siguran državni posao i odlučio da se bavi uzgojem ovaca. Uz pomoć porodice i roditelja sagradio je lep ovčarnik (farmu), površine 200 kvadrata za uzgoj stada od 100 do 120 ovaca. U farmi je trenutno 70 priplodnih umatičenih oavaca romanovske(carske) rase s tendencijom popunjavanja njenog kapaciteta.

„Odabrao sam romanovsku rasu zbog njene velike plodnosti, otpornosti na loše klimatske uslove, bolesti i parazite. Prvo matično stado od 20 priplodnih umatičenih ovaca kupljeno je u našoj zemlji, ali sa genetskim poreklom iz Češke i Nemačke“, kaže Nemanja i naglašava da je prošle godine uvezao i dva pedigrirana ovna plaćena po hiljadu i po evra.

Ovčarnik od prirosnog materijala – drveta

Nemanja se nije mnogo dvoumio ni oko izgradnje ovčarnika. Mogao je da bira koji će građevinski materijal upotrebiti – cigli, opeku,drvo, kamen, beton, ali se opredelio za drveni materijal koji je najpogodniji za stanište ovaca.

„Ovčarnik jeizgrađen od dasaka, drvenih talpi i letava. Jedna duža strana ovčarnika zbog prirodne ventilacije ima otvor od metar i po, a druga od pola metra. Središni prostor je betoniran, a levo i desno su odeljci (boravište i prodilište) u kojima ovce borave i leže na zemlji sa prostirkom koja se čisti i iz farme iznosi svaka tri meseca. Tu su bokosovi za odvajanje jagnjadi posle sisanja“, pokazuje nam Nemanja i ističe da se ovce iskljuvu hrane na jaslama i da nemaju slobodan ispust.

Ovce mogu da se pare tokom cele godine

Romanovske ovce su policiklične jer se polni ciklus javlja tokom cele godine. Pasivni polni nagon traje 60 časova, odnosno dva puta duže nego kod drugih rasa ovaca. Za to vreme ovce se osemene dva do četiri puta jer se tako plodnost povećava i do 30 odsto u odnosu na grla koja su jednokratno osemenjena. Inače, ženke se uvode u priplod sa starošću od godinu, a ovnovi od godinu i po dana.

Prosek jagnjenja po ovci – dva do tri jagnjadi

Ptriplodne ovce ove rase mogu odjednom da ojagnje i četiri-pet jagnjadi, ali naš mladi sagovornik kaže da je do sada u proseku pri jagnjenju imao između tri i četiri jagnjadi.

To je i više nego dovoljno ako se zna da se ova rasa može jagnjiti dva puta godišnje. Pri dvokratnom jagnjenju može se godišnje doboti oko 400 jagnjadi od sto ovaca.Inače, moja proverena računica pokazuje da se samo od reprodukcije ovaca može održavati farma, jer od četiri dobijena gagnjeta – dva pokrivaju troškove,a druga dva su zarada“, onjašnjava Nemanja

Hranu za ovce ne proizvodi – već kupuje

Iako ima nešto svoje zemlje, a može i da je zakupi kako bi proizvodio raznovrsku hranu za ovce, Nemanja svu hranu (kabastu i zrnastu) – kupuje! Na našu primedbu da mu je tako ovčarenje skuplje, mladi stočar odgovara da je verovatno tako, ali da zato ne mora da ulaže u poljoprivrednu mehanizaciju (koju ne poseduje) ,setvu, đubrenje i hemijsku zaštitu i ne mora da strepi od suše i gradonosnih oblaka.

Zbog toga je moj način ovčarenja veoma privlačan i lak.Pri uzgoju ovaca vodim samo evidenciju o parenju i matičenju i dva-tri puta stavljam hranu u jasle“, kaže Nemanja.

Miodrag  Palić

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar