NAJNOVIJE

DRUGI  REZULTAT  U SVETU: Uspeh  Duška Starčevića iz Šida u ovogodišnjem takmičenju engleskih tiplera

Duško Starčević živi u Šidu, gde više od tri decenije veoma uspešno gaji engleske tiplere.

Ostvario je dosta vrednih rezultata ali najuspešnije zabeležio je 2011. godine kada je njegovo jato od tri golubice izletelo četiri izvanredna rezultata: 18,51; 19,02; 19,15 i 21,01h. Poslednji rezultat u nizu doneo mu je titulu novog nacionalnog rekorda Srbije. Već 2013. godine Starčević sa rezultatom 21,12 sati pomera granicu nacionalnog rekorda Srbije. Ta takmičarska 2013. godina ostaće zapamćena kao godina rekorda, koji je tri puta obaran. Prvo je Kinčeš Ferenc zabeležio rezultat od 21,05 sati, pa je Starčevićevo jato izletelo 21,12 sati i u istom terminu Matić Rade sa rezultatom 22,07.

Tokom bogatog golubarskog staža gajio je tiplere različitih linija: A. Limana, H. Fajdea, J. Bodena, N.Krefmajera, A. Njutna i crvene P.F.van der Werfa. Sada osnovu njegove matice čine ptice iz čiste linije H.Shannona kao i tipleri nastali iz linija P.F. van der Werfa i H. Koltera, koje su svoj kvalitet potvrdile letovima preko 18 sati.

U matici ima obično 8-10 parova. U sezoni proizvede oko 50 mladunaca. Tretmanom rigorozne selekcije za buduća takmičenja izdvaja samo nekoliko primeraka. Takvim sistematskim radom Starčević je uspeo da njegovi golubovi poseduju sve osobine pravih sportskih golubova. Izdržljivi su, istrajni, inteligentni i poslušni. Po danu lete u srednjem visu, a tokom noćnog leta nešto niže

Pozitivna praktična iskustva opredelila su Starčevića da se takmiči sa ženkama. Svaku takmičarsku sezonu započinje sa tri takmičarske ekipe od kojih za samu utakmicu formira jato od ptica koje su u najboljoj formi. Sa treninzima počinje početkom aprilu. Kad jato dostigne željenu formu tretman treninga Starčević sprovodi svakog trećeg dana. Obično do utakmice ptice imaju najmanje 10 treninga. U nedelji pre takmičenja ptice se odmaraju 4 dana a uoči samog takmičenja hranu i vodu dobijaju najkasnije do 18 sati. Od preparata koristi Fortalit, Omniform i Karmine.200

 

KINČEŠ NOVI SVETSKI REKORDER

Ove godine(21.05.2017.) srpski odagijavači dva puta su obarali svetski  rekord  u letenju golubova engleskih tiplera, koji je dosad držao opet naš odgajivač – Rade Matić iz Šida – 22 sata i šest minuta.

U ovogodišnjem takmičenju prvi je Ferenc Kinčeš iz Sente – 22 sata i 17 minuta, drugo je Dušan Starčević iz Šida – 22 sata i 11 minuta, a treći Ljubiša Francuski iz Kikinde sa letom od 21 sat.

(MOJE SELO)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar