NAJNOVIJE

Remont stada ovaca – priplodni vek sedam godina!

Proizvodnja u ovčarstvu je rentabilna ukoliko su u stadu nalaze mlade i zdrave priplodne ovce.

Proizvodnja u ovčarstvu je rentabilna ukoliko su u stado uključena mlada i zdrava grla koja daju maksimalnu proizvodnju. Da bi se proizvonja održala na visokom nivou, starije ovce se moraju pravovremeno zamenjivati mladim produktivnijim grlima.

Životni vek ovaca je, kako se u praksi pokazalo, oko 12  godina. Međutim, ovce se najčešće isključuju iz proizvodnje u starosti 6-7 godina. Posle 7. godine zubi ovaca su prilično istrošeni, polomljeni i ispali. U tim godinama ovce imaju manju mlečnost, jagnjad imaju slabiji prirast i lošiju otpornost. Sve ovo govori da su takve ovce ’’nerentabilne’’ za držanje. Takođe, stariju ovcu je teško prodati ili joj je cena mala. Popravka kondicije u ovoj fazi je praktično nemoguća.

Dakle, preporuka je da stado treba obnavljati počev od ovaca 6-7 godina starosti. Posle 6 jagnjenja, ovca u većini slučajeva mora da bude isključena iz dalje proizvodnje.

Jedan od načina da se utvrdi starost ovce je pregled njenih zuba. Ovca kojoj nedostaju pojedini zubi mora biti isključena jer će imati problema pri ishrani, a time će se smanjiti i njena proizvodna sposobnost.. Povremeni pregled stanja zuba kod ovaca bi trebalo da postanu praksa svakog proizvođača. Pri ovakvom pregledu treba obeležiti ovce koje imaju probleme.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar