NAJNOVIJE

Plodored u gajenju povrća – Grašak najbolji predusev

Na isto mesto – isto povrće se može gajiti tek posle tri-četiri godine. Osim graška – i kupus je dobar predusev za sve povrtarske vrste.

 

Правилан плодоред има значајну улогу у производњи повртарских врста.. Уколико се на истом земљишту више година гаји иста биљка или из исте фамилије, могу се јавити болести и штето-чине које могу да доведу до потпуног уништења усева. На основу захтева повртарских биљака за ђубрење стајњаком, сврставају се у 3 групе, што је показатељ за редослед гајења врсте поврћа.

            У прву групу спадају биљке које подносе директно ђубрење стајњаком. Ту спадају купусња-че као што су купус, кељ, карфиол, келераба, затим паприка, парадајз, краставци, тикве, целер и празилук.

Другу групу чине биљке за које не треба земљиште ђубрити стајњаком у години њихове про-изводње, јер се оне задовољавају ђубрењем из претходне године. Ту спадају коренасте биљке као што су шаргарепа, першун, паштрнак, цвекла, ротквица, затим салата и спанаћ, црни и бели лук. Поврће друге групе долази у плодоред иза поврћа прве групе.

Трећа група повртарских биљака сеје се иза поврћа друге групе, односно у трећој години после ђубрења стајским ђубривом. Ту спадају махуњаче – грашак, боранија и боб.

ПАРАДАЈЗ – се на исту површину може вратити после 3-4 године. Он не треба да дође после кромпира, паприке и плавог патлиџана, а добра је предкултура за коренасто поврће и лукове.

ПАПРИКУ- не треба гајити више година узастопно на истом земљишту, нити после других сродних култура. Најбољи претходни усеви за паприку су грашак, пасуљ, тикве, жита а нарочито вишегодиш-ње махунарке и траве. Паприка је добар предусев за коренасто поврће.

ПЛАВИ ПАТЛИЏАН – даје веће приносе ако се гаји после махунарки, једногодишњих или вишего-дишњих.

КРАСТАВАЦ – за њега су најбољи предусеви рани кромпир, грашак, грахорица и сточни грашак, а затим стрна жита.

ГРАШАК – не подноси узатопно гајење. На исту парцелу треба да се врати тек после 4-5 година. У плодореду може доћи после било које културе, изузев махунарки. Сам грашак је одличан предусев за све културе. После грашка могу се у нашој клими одгајати пострни усеви поврћа и другог биља.

БОРАНИЈА – у погледу предусева, понаша се исто као грашак. На исту парцелу може да се врати после 4-5 година, а то је нарочито важно тамо где се јављају јаки напади антракнозе и других болести. Најбоље је да се сеје после окопавина.

КУПУС- за купус добри преусеви су вишегодишње махунарке и траве, кромпир, парадајз, пасуљ и стрна жита. Купус је добар предусев за све повртарске културе, јер оставља земљиште у добром стању и незакоровњено.

КАРФИОЛ- се гаји у плодореду, мада подноси и монокултуру уз обилно ђубрење стајњаком. Рани карфиол иде после вишегодишњих трава и махунарки, а касни после раног кромпира, грашка, бораније и стрних жита.

ЦРНИ ЛУК – у плодореду иде обично после култура које су ђубрене стајњаком и не остављају закоревњене парцеле: купус, кромпир, паприка, махуњаче…На исту парцелу требало би да се врати тек после четврте године.

БЕЛИ ЛУК – код белог лука плодоред је исти као за црни лук. На исту површину не треба да се сади док не прођу 3-4 године. Иза јасењака који стиже раније, могу се у истој години одгајити многи усеви : купус, краставац, боранија.

ПРАЗИЛУК – обично долази као друга култура после салате, спанаћа, грашка, стрних жита и др.

ШАРГАРЕПА – се обавезно гаји у плодореду. Обично долази после култура које су обилно ђубрене стајњаком и нису биле закоровљене. Најбољи предусеви су парадајз, купус, кромпир, паприка и махунасте културе (грашак, пасуљ). Шаргарепа је добар претходни усев за све друге културе.

КРОМПИР –на исто место треба да дође тек после 3-4 године. Најбољи предусеви су вишегодишње махунарке и траве, затим грашак, боранија, тиквасте културе и житарице. Кромпир је добар предусев за све повртарске културе.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar