NAJNOVIJE

MOŽE LI MED DA SE UKISELI

Zašto ponekad med ima kiseo ukus? Med se može ukiseliti kad se cedi nedozreo i kad u njemu ima viška vode. Zatim, kad se čuva u nedovoljno zatvorenim podudama i vlažnim prostorijama kada upije vlagu.

Prilikom kristalizacije meda u kome ima vode ili viška grožđanog šećera, takođe dolazi do kiselosti. Med, takođe, može da se ukiseli ako se sipa u neoprane sudove u kojima je prethodno bio ukiseljen med.
Ukiseljavanje meda je daleko brže ako je temperatura u prostoriji u kojoj se čuva med od 14 do 20 stepeni i ako je relativna vlažnost vazduha iznad 60 odsto. Međutim, na temperaturi ispod četiri i iznad 30 stepeni proces kiseljenja meda se potpuno prekida.

Tokom kiseljenja meda, prvo se oslobađa ugljen dioksid pa zatim voda. Posledica toga je da sudovi u kojima se obavlja kiseljenje prskaju pod pritiskom ugljen-dioksida. U već ukiseljenom medu ima više vode pa je on redak i vodenast. Ako se pčele prihranjuju kasno u jesen šećernim sirupom pa ne mogu da stignu da ga potpuno prerade u med i da ga smeste u ćelije saća i zatvore voštanim poklopcima, već sirup ostane nezatvoren u ćelijama saća, on se može ukiseliti i u saću.

Kiseo med škodi pčelama pa ga ne treba koristiti u prihranjivanju, a ne preporučuje se ni za ljudsku ishranu jer izazive tegobe u probavnim organima.

(MOJE SELO)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar