NAJNOVIJE

PODRUM – Šta se dobija produženom maceracijom belog grožđa?

Narandžasto vino? Zvuči vam kao još jedna, nepotrebna novotarija u svetu vinskih ukusa? Iznenadićete se, ali upravo je narandžasta boja vina – boja, koja se dobija tradicionalnim postupkom.

Izraz „narandžasto vino“ je anglosaksonskog  porekla, a odnosi se na grupu vina od belog grožđa koje je macerirano, odnosno duže vremena je ostalo u dodiru sa kožicama bobice. Podsetimo, taj postupak inače se koristi za proizvodnju crnog vina.

Na taj način se više pigmenta i tanina izvlači iz grožđa i tako vinu daje boja starog zlata ili čak ćilibara. Paleta ukusa narandžastog vina je široka. Prvenstveno se ističe tanin, primarna aroma grožđa, a onda i sveže voće sa izraženim biljnim notama.

Dakle, narandžasto vino se dobija produženom maceracijom – od nekoliko dana do čak pola godine, a to zavisi od vrste grožđa koja se koristi, do želje i afiniteta samih vinara.  U samom postupku maceracije događa se spontana fermentacija, bez dodavanja  vina, bez hlađenja  u  fermentacijskoj  i  fazi starenja u drvenim buradima. Ovaj  proces  proizvodnje  im  daje  vrhunsku  sposobnost samozaštite, pa im je potrebna tek mala količina sumpora, da bi ostala stabilna.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar