NAJNOVIJE

Ko je sadio lozu, nije požalio

Vinari Horgoša i članovi reda „Sveti Orban” okupili su nedavno i vinare iz Bajše, Stare Moravice, Feketića, Subotice, Temerina, Palića i susedne Mađarske, da probaju mlado vino i rezmene iskustva.

Unazad desetak godina nisu imali tako kvalitetan rod grožđa, kao protekle jeseni, kaže predsednik Sekcije vinogradara i vinara Horgoš Nandor Biro, ali pod vinovom lozom u ataru Horgoša je sada mnogo manje površina nego ranije.

– Tek u poslednje vreme mladi proizvođači opet počinju da sade vinograde, što je dobar znak. Potrbeno je podizati nove zasade da ne bi morali uvoziti vino. Jeste da su ulaganja velika, ali jednom kada zasadiš vinovu lozu, vinograd živi dok ima gazdu 40 i više godina, ako se njime dobro gazduje – naglašava Nandor Biro.

Akoš Balint iz Kanjiže ima vinograd u ataru Horgoša, i ocenjuje da iz ovogodišnje berbe ima dobrih belih, crvenih i roze vina, koja su doduše još mlada i treba da sazrevaju u buradima, ali već su prispela za probu.- Mi smo počeli pre 15 godina sa podizanjem sazada i lepo se širimo pa imamo i mlađih zasada od tri ili četiri godine. Ako čovek voli vinograd, voli grožđe i voli da radi u vinogradu, onda vredi ulagati saditi vinovu lozu.

Od vinogradarstva i vinarstva se ne može lako obogatiti, ali može se naći tržište, jer ima ljudi koji vole dobra domaća vina, pogotovo vina sa peska iz ovih krajeva Subotičko-horgoške peščare. Nadam se da će ljubitelja dobrih vina biti sve više i da ćemo imati mušterija za naša vina – kaže Balint.

Mlada vina ovdašnjih proizvođača osveštao je horgoški župnik Akoš Gutaši, a upriličena je degustacija uz druženje i zajedničku večeru.

 

(Dnevnik)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar