NAJNOVIJE

ZIMSKI LOV DIVLJIH SVINjA

Divlje svinje se najčešće love zimi, ne samo zato što ih je tada u belom dekoru inja i snega najlepše nišaniti, već pre svega s toga što je u snegu najlakše ustanoviti u kojoj „tabli“ ravničarske šume ili u kom žbunju brdskih šuma su – zanoćile .

Ako smo to uspeli da ustanovimo, nije teško organizovati uspešan prigon ili malu hajku. Mnogi lovci su bar jednom učestvovali u takvom lovu, a razume se ima i takvih zaljubljenika u ovakvu vrstu lova koji tu retku šansu – da mu se u blizini zasnežene šume pojavi vepar, crn i ogroman kao koncertni klavir, ne bi zamenili ni za lov na lavove.
Hranilište

Još pre snegova, u delovima šume u kojima očekujemo da će se zimi divlje svinje zadržavati, pokraj postojeće čeke ili improvizovane na obližnjem stablu, postavljamo hranilište. Ne treba se bojati troškova koji za ovu vrstu lova stvarno nisu veliki.

U davna, srećna vremena, koristila su se dva načina sprečavanja da divlje svinje pojedu kukuruz za jednu noć. Prvi je poznatiji i češće korišćen. Omanje limeno bure čvrstom sajlom priveže se za obližnje drvo. U njemu se izbuše rupe po celoj površini od 10 do 12 mm, a u njega se za oko 1/3 zapremine naspe kukuruz u zrnu.

divlje-svinje

Još manje količine kukuruza se sipaju pre prvih snegova, koliko da se svinje nauče da posećuju ovo mesto. Istovremeno ih „naučimo“ da treba da se pomuče i gurkanjem bureta iz njega procuri poneko zrno. Kada dođu snegovi, izaberete svetlu noć i dobro utopljeni zasednete na čeku. Možete i da zadremate.

Kada svinje dođu, nastaje tako bučno podgurkivanje bureta da se lako prenete iz dremeža i odaberete na miru svinjče i momenat za pucanje. Onda promrzli i veseli odlazite u lugarnicu na večeru i kuvano vino, da se zagrejete. Ili će vas, ako vas nije stid i ako ste već takav čovek, još bolje zagrejati pogled na lepu lugarevu kćer, jedva nešto mlađu od vas.
Meka

Drugi način postavljanja „meke“ za svinje je možda još efikasniji. Potrebna je veća plastična kofa sa čvrstim poklopcem, u koju ubacujete osim kukuruza i ostatke od hrane, riblje glave… ukratko sve jestivo što nađete, a što svinjama zanosno miriše. Uostalom, kada im taj smrad ne bi mirisao, kakve bi onda to svinje bile! Kofa se postavlja na visini od oko 80 cm.

Miomiris kaplje kroz izbušene rupe i izbezumljuje gladne svinje, koje se propinju i gurkaju njuškom čvrsto privezanu kofu. Ponešto i ispadne kroz rupe prečnika 15-tak milimetara, koje ste probušili burgijom za drvo po dnu i donjoj trećini zida kofe, ali ispadne dovoljno i smradi, da se svinje tu dugo zamajavaju, čekajući plameni grom iz vaše puške.

Uzgred budi rečeno, za sve vrste lovova gde se očekuje pucanje u sumrak, izbegavajte puške sa kratkim cevima. Plamen iz usta kratke cevi često je tako jak da duge i preduge minute tako dragocene za ustanovljavanje onoga što se dogodilo, ne vidite ama baš ništa.
Belančevine

Zima sa mrazem i snegom ne predstavlja prijatno doba ni za ostalu papkarsku divljač, koja se hrani biljnom hranom i koja će uvek naći sitnije grančice okolnog grmlja ili malo prpmrzle trave ispod snega. Divljim svinjama koje će iskopati pod snegom poneko teško šumsko seme, žir, bukovicu ili bar kojekakvo jestivo korenje, u ovakva vremena veoma će nedostajati onaj drugi deo njene ishrane – animalne belančevine.

Zato treba svaku ubijenu čavku, svako telo odrane lisice i svaku iznutricu odstreljene krupne divljači u okolini, doneti i razbacati u neposrednoj blizini vaše čeke za svinje. Tako će lovovi sa vaše čeke biti još uspešniji, a kuvano vino u lugarnici još slađe.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar