NAJNOVIJE

Rascvetani šumski kaktusi

*Božićni kaktus (Zygocactus) vodi poreklo iz severnog Brazila, gde kao epifit raste u krošnjama drveća tropskih šuma. Ova izuzetno lepa saksijska biljka, prepoznatljiva po raskošnim cvetovima crvene, bele, ljubičaste i narandžaste boje koji se pojavljuju u decembru i januaru.

Optimalno mesto za držanje u stanu je istočni, ili zapadni prozor. Za vreme cvetanja i tokom leta traži obilno zalivanje, a da bi cvetao, mora da bude na temperaturi od 15 stepeni. Kad precveta, saksiju sa kaktusom ostavite da miruje u hladnoj prostoriji. Tokom proleća biljku presadite i čuvajte na senovitom mestu, u bašti ili na balkonu.

Božićni kaktus prihranjujte đubrivom od maja do avgusta. U septembru ga prenesite na svetlo mesto i ne pomerajte ga do kraja cvetanja.

*Koralni kaktus (Rhipsalis cassutha) se dugim, nežnim i razgranatim stabljikama preliva preko ivice saksije. Ima žućkaste cvetove i bele plodove. Odgovara mu svetlo mesto zaštićeno od jakog sunca i temperatura od 13 da 21 stepen. Ne podnosi temperature niže od 10 stepeni. Traži obilno zalivanje za vreme rasta, a tokom zime manje.

Između dva zalivanja sačekajte da se zemlja prosuši do 2/3 dubine zemljišta. Redovno ga orošavajte, a jednom godišnje presadite u veću saksiju.

(Novosti)
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar