NAJNOVIJE

PREOKRET: Zameniku predsednika Opštine Veliko Gradište nameštena afera krivolova?

Vest da su u ataru sela Ostrovo kod Velikog Gradišta u subotu 21. Januara pronađena tri lokalna lovca sa dve ubijene zaštićene divlje guske verovatno bi prošla nezapaženo da jedan od tih lovaca, Slađan Marković, predsednik lokalnog Lovačkog udruženja „Golub“ nije i – potpredsednik Opštine Veliko Gradište.

U policiji su za „TPKNEWS“ potvrdili da su u subotu tri lokalna lovca pronađena sa nezakonito ubijenim divljim guskama i da je policija „u ovom događaju postupila po prijavi“, kao i da je sačinjen izveštaj, koji je prosleđen Osnovnom tužilaštvu u Velikom Gradištu.

U tužilaštvu kažu da su izveštaj dobili, i da je „u toku prikupljanje dodatnih informacija, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju“.

– Jeste, tačno je, ja sam kao građanin bio u policiju i dao izjavu. Ne dao Bog nikom kroz šta je prošla moja porodica proteklog vikenda, to provlačenje kroz medijsko blato… Ja sam u subotu sa još dvojicom svojih prijatelja išao u lov, na osnovu uredno izdate dozvole za lov divljih pataka i gusaka. Jedan od tih lovaca našao je gusku koja je strogo zaštićena, i to je nesporna činjenica, i ja sam mu odmah rekao da o tome obavestio upravnika lovišta, a na baznim stanicama može da se proveri da su razgovarali. Nakon toga krenuli smo nazad za Veliko Gradište da predamo upravniku lovišta guske koje smo pronašli. Na putu dok smo se vraćali presrela nas je policija i pretresla auto, tom prilikom su nađene te guske.

U roku od tri minuta je došao upravnik lovišta i pokušao da im objasni da kod nas nije zabranjen lov i da smo mi na osnovu uredno izdatih dozvola imali pravo da lovimo divlje patke i divlje guske, i da smo ga obavestili da smo našli u lovištu te dve guske, da smo ih doneli zbog eventualnog dokaznog materijala radi pokretanja postupka protiv N.N. lica. To je zloupotrbila i iskoristila nevladina organizacija Društvo za zaštitu ptica pa je ne samo na njihovom sajtu nego još i na drugim sajtovima plasirala vest da sam ja kao predsednik lovačkog društva a i čak kao podpresednik opštine uhapšen – kaže za „TPKNEWS“ Slađan Marković.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u poslednje dve nedelje vršili su veliki pritisak na policiju u Velikom Gradištu, zbog navodno prekomernog lova i krivolova zaštićenih ptica. A sve sa ciljem kako bi se prikrio krivolov u Vojvodini (Čibuklija i Labudovo okno) najugroženija područja u kojima love stranci ugrožene vrste, i taj vid krivolova dobro plaćaju, a iste te strance vode baš ljudi iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – kaže naš izvor.

Potpredsednik opštine Veliko Gradište Slađan Marković objašnjava da su zapravo oni ti koji štite i hrane ptice, a ne Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– To je sve zbog rata koji vodimo sa tim „zelenima“. Ja sam pre dve nedelje gazio po ledu i hranio labudove. A ti „zeleni“, nisu nijedno zrno izneli u lovište, došli su sa najsavremenijim džipovima, sistemima za navigaciju, telefonima „svarovski“ dvogledima… Njihova oprema vredi nekoliko stotina hiljada evra – kaže Marković.

Povodom svega što se desilo, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da će ovoga puta stvar terati do kraja, te da će insistirati na odgovoru šta je bilo sa njihovom prijavom.

Povodom novinskih napisa kao i zlonamernih komentara na društvenim mrežama a sve pod bombastičnim naslovima o navodnom hapšenju Slađana Markovića, predsednika Lovačkog udruženja “Golub” iz Velikog Gradišta i potpredsednika opštine Veliko Gradište Upravni odbor ovog udruženja održao je 23. januara 2017 godine sednicu na kojoj je demantovao sve napise kao i tvrdnju Društva za proučavanje ptica Srbije da je grupa lovaca lovila na nelegalan način.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar