NAJNOVIJE

Prolećne pripreme golubova za let

Prva faza:

Nakon zimske pauze golubu se počupaju krila, otprilike 15.- 20. marta. Tada golubove treba hraniti visokokvalitetnom hranom bogatom belančevinama (metionin)  i ugljenim hidratima (granula za mitarenje) i to 6 nedelja, tako da u tih 6 nedelja dobiju ponovno jaka i snažna krila za let. Zatim treba goluba jednu nedelju staviti na dijetalnu hranu, koja se sastoji od dijetalnih žitarica (super dijet, kanarinsko seme).

Na takvoj hrani, golub treba da leti 3 dana za redom, a zatim odmoriti jedan dan. Nakon toga sledi opet jedan dan leta, pa zatim ponovno odmor i to 2 dana. Bitno je da golub ne pravi duge letove ali da sigurno silazi. Ti letovi se obavezno obavljaju bez obzira na vremenske uslove, a količina hrane ne sme da prelazi 15g po golubu, i uvek mora da se daje ista količina hrane. Idealno je hraniti goluba jednom dnevno, bez obzira u kojoj fazi pripreme se golub nalazi.

U proleće se golub može vakcinisati od NKD, ukoliko to nalaže epizootiološka situacija (Pestol, LaSota , itd.)

 Druga faza:           

Za drugu fazu treba isključivo koristiti takmičarsku hranu (hranu obogaćenu kalorijama i vitaminima – supersport).Dnevna količina hrane koju treba dati golubu nesme prelaziti 18g. Treba izbegavati teranje goluba ako vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. Nakon šestog, sedmog leta, golub bi trebao biti spreman za takmičenje.

Vremenski uslovi…

Temperatura vazduha:

Najpovoljnija je do 15°C jutarnja, a dnevna do 30°C. Ako je jutarnja temperatura od (20°C), to pokazuje da će dnevna biti vrlo visoka. Golub brzo postiže vis, dugo leti, ali zbog visoke prizemne temperature ne sleće. Bilo bi poželjno da se dan pre leta, ako se najavi visoka temperatura, da golubovima vitamin C . Na dan starta goluba, ne bi trebalo davati golubu hranu, samo vodu sa elektrolitima (Vetarehidrator).

Vlažnost vazduha:

Visoka vlažnost vidi se po jakoj rosi ili magli, koja nepovoljno utiče na goluba. Mokra ptica se teže diže u propisan vis. Sa izlazkom sunca golub može ipak postici (sa problemima) propisani vis.

Visoki pritisak vazduha:

Ukoliko je pritisak povišen, a narocito ako je znatno povećan, golub teško postiže propisani vis. Ako ga i postigne, brzo “ispada” iz njega. Takvim danima golub gubi dosta snage u letu, jer ga vazduh(pritisak) tera nadole.

 Nizak pritisak vazduha:

Ukoliko je očitani pritisak znatno nizak, to je predznak pogoršanja vremena. Ako uslovi dozvoljavaju puštanje goluba, tada golub brzo postigne odgovarajucu visinu, lagano leti, ali veoma često ne silazi.

Vetar:

Jugoistočni vetrovi nepovoljno utiču na početak leta. Nepovoljan je i severozapadni. Tako se pri severozapadnom vetru golub često gubi.Pri njemu lagano postiže vis nošen strujom i tako se sve više udaljava od mesta puštanja. U visinama vetar može da postigne trostruku brzinu nego na zemlji.

Na primer: ako je na zemlji brzina 3 m/sek. onda je u srednjem visu oko 10 m/sek. a u propisanom visu oko 15 m/sek.Mogućnost gubljenja goluba je velika.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar