NAJNOVIJE

Praziluk se proizvodi uglavnom iz rasada

Praziluk je pored crnog i belog luka najzastupljenija vrsta luka kod nas. Poseduje visok sadržaj belančevina, bogat je šećerom, mineralnim materijama i vitaminima.

Dvogodišnja vrsta koja ne formira lukovicu, pa se u ishrani koristi lažno stablo i deo zelenih listova. U plodoredu praziluk dolazi na prvo mesto jer veoma povoljno reaguje na đubrenje stajnjakom, ali tek posle četiri godine može da dođe na mesto drugih lukova.

Za uspešno gajenje  potrebno je plodno, strukturno zemljište, povoljnoh fizičko-hemijskih osobina, neutralne pH reakcije.

Praziluk se može proizvoditi direktnom setvom ili iz rasada.  Ako se gaji kao prvi usev, tada je vreme setve ya rasad od početka februara , sadnja krajem marta – aprila. Rasađuje se kada biljke imaju 3-5 listova, visine 15-20cm. i lažno stablo debljine olovke. Razmak sadnje je 30x15cm, a u zavisnosti da li se sadi u brazde ili redove. Dubina sadnje je oko 10-15cm.

Setvom u februaru i rasađivanjem u martu i aprilu, praziluk se ubira od juna do avgusta. Setvom tokom aprila do polovine maja, sadnjom krajem maja i juna, berba je od septembra do novembra, dok se za zimsku potrošnju setva obavlja u maju i junu, sadnja u julu pa do početka septembra, tako da praziluk dospeva za korišćenje u toku zime i rano u proleće.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar