NAJNOVIJE

Odabir rasplodnog jata i sparivanje

Mnogi odgajivači su u dilemi –  koji je najbolji način da se započne uzgoj – s mladim ili s dokazanim starim pticama? Kažu, najbolje su ptice stare dve-tri godine.  Kad ste pribavili svoje ptice, nemojte se žuriti da ih sparite. Najbolje vreme za sparivanje je fubraur i mart.

Nedelju dana pre sparivanja golubovima treba dati eps-so za lagano čišćenje organizma od štetnih materija( doza –jedna kafena kašičica na 0,6 liatara vode).Stavite svaki par u svoj boks za gnezdo, a ako imate ispust za letenje možete naizmenično  puštati   napolje  svaki par dok se ne naviknu na svoj boks – gnezdo.

Neposredno pre nego dođe vreme da ženke snesu, treba izmešati  punu šaku srebrnog peska i jednake delove  krečnog  i malo insekticidnog praha i staviti  u svako gnezdo. Ovo će čuvati gnezdo od vaši i drugih tetnih insekata. Ne zaboravite dati nešto čiste slame kao materijal za gnezdo u kavezu za letenje. To će održavati ptice aktivnima i one će biti srećne da je nose nazad do njihova gnezda. Ako su vam ptice u dobrom stanju, a neophodno je da budu, trebale bi da snesu  prvo jaje oko 7 do 12 dana nakon parenja.

Pod uslovom da je vreme bilo toplo, prvo jaje bi trebalo da se otvori  17-18 dana od kad ste uparilii svoje ptice.  Ne dirajte  jaja dok se otvaraju. Ako to činite, počeće da  krvare pod opnom, a moše se desiti i da ubijete mladunčad. Ostavite sve na miru i pustite da majka priroda odradi svoj posao. Uz adekvatnu ishrani za tri nedelje su spremni za samostalno odrastanje.

Čim ih vidite da kljucaju  hranu i piju vodu, možete da ih odnesete u prostor za negu. Posle šetiri-pet dana možete ih privikavati na trem ili kavez za letenje. Sa slobodnim golubovima koji se kreću naokolo, ovo će im omogućiti da se priviknu nagolubarnik  i okolinu. Nastavite pričati s njima i bacite zrno-dva kukuruza – uskoro će prepoznavati vas i vaš glas. Nakon otprilike nedelju  dana biti će spremni za puštanje, jedan po jedan, na vrh golubarnika  s vašim slobodnim golubovima.

Ako bi oni to odbijali, pokrenite slobodne golubove da ih privuku  ponovo na golubarnik.  Kad su svi bili gore sami, možete početi puštati  po tri goluba zajedno napolju, ali da budu gladni.. Još uvek držite svoje slobodne golubove napolju i prisiljavajte ih da lete oko vrha golubaenika. Kada jednom mladi dođu do slobodnih golubova, uvedite ih unutra tiho i polako. Svaki put  kada su napoljui možete nastaviti s ovim tretmanom, postupno povećavajući njihovo vreme kako bi odgovaralo vama i mladima. Zapamtite, pticama ograničite kretanje na golubarnik, osim ako nisu u letu. Čim đođu, uvedite ih u unutra, nikada im nemojte dozvoliti da gube vreme na vrhu golubarnika, jer to će ih iskvariti i sav vaš trud biće uzaludan. Nikada ih nemojte prehraniti – oni će tada odleteti  i gde se budu smestili, odlaziće tamo više puta, možda i na dan leta.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar