NAJNOVIJE

Oživela sela, samo kupine na 500ha i nisu obične

„U pitanju su bespovratna sredstva, za koja mogu konkurisati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije te opštine“, kazao je agenciji Beta stručni saradnik za poljoprivredu te opštine Jovica Đinović.

Program za razvoj poljoprivrede opština je počela da sprovodi pre pet godina, tako što svake godine, kuršumlijskim poljoprivrednicima, odnosno registrovanim gazdinstvima daje određenu sumu bespovratno za podizanje novih zasada voća i povrća, kupovinu mehanizacije, sistema za navodnjavanje i proširenje stočnog fonda, ili za formiranje novih farmi.

Đinović je rekao da opština svake godine izdvaja više sredstva za tu namenu i da je to razlog zbog koga je povećana površina pod zasadima voća i povrća. On je dodao da je reč o organskoj proizvodnji.

Kazao je i da je najveća površina pod jagodičastim voćem naročito došla do izražaja u dolinama reka Toplice i Kosanice.

Samo pod kupinom je u proteklih nekoliko godina podignuto plantaža na površini većoj od 500 hektara, dok je pod zasadima malina površina skoro četiri puta veća, pa je ta opština, po proizvodnji, kvalitetu i količini kupine i maline, u samom republičkom vrhu.

Predsednik opštine Radoljub Vidić rekao je da je, izdvajanjem bespovratnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, cilj da se mladi vrate na selo i da se bave poljoprivredom, kako bi oživela napuštena sela.

„Veoma smo zadovoljni rezultatom koji smo postigli u prethodnih pet godina. Nekoliko sela je potpuno oživelo. Mladi se vraćaju u sela, podižu plantaže i obezbedili su sebi veoma pristojan život. To je još jedan razlog da svake godine uvećavamo finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede“, kazao je Vidić.

Nekoliko sela u dolini reka Toplice i Kosanice skoro da su bila ugašena, sa svega nekoliko starijih stanovnika. Sada su ta sela potpuno oživela, ne samo da su se mladi vratili da žive u tim selima, već je podignuto nekoliko hladnjača i otvoreno na desetine otkupnih stanica.

U Žuču, koji prednjači u odnosu na sva kuršumlijska sela, obnovljeno je na desetine domaćinstava, a u nekoliko hladnjača uposleni su radnici iz Kuršumlije i susednih opština.

(B92)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar