NAJNOVIJE

Kako voda utiče na formu golubova letača

Golubovi piju uranjajući kljun u vodu, često i glavu do očiju u vodu i piju usisavajući je brzim pokretima jezika, što nije uobičajeno za ptičiji svet.

Zbog ovakvog načina uzimanja vode, nivo vode u pojilicama ne sme biti nikada ispod 3 cm. Golubovi ne piju često, ali piju puno odjednom. Odrasle golubove, koji nemaju mlade, dovoljno je napojiti jednom dnevno i to sat vremena posle večernjeg hranjenja.

Voda je neophodna za život. Do 80% ćelije je voda, voda učestvuje u prenosu hrane, formiranju telesnih tečnosti, sokova za varenje, transportu otrovnih materija iz tela, u formiranju jajeta itd.

Najbolje je da vodu pre upotrebe ostavimo da odstoji (preko dana) jer na taj način eliminišemo hlor i ostale dodatke, ali na ovaj način gubimo i dragoceni kiseonik.

Mnogi golubari tvrde da davanje direktno vode iz česme šteti golubovima, pogotovo letačima, da stvara nepoželjne gasove koji utiču na smanjenje vremena leta, pritom šteteći organizmu goluba. To je delimično tačno, a uglavnom zavisi od vrste i načina tretiranja vode. Danas postoje jedinjenja za brzo i kvalitetno tretiranje vode, a i odlični filteri i aparati koji nam mogu dati vodu željenog sastava za napajanje golubova.

Voda se golubovima daje normalne temperature, 10-12°C, ni hladna, ledena, a ni suviše mlaka, topla. Zimi se može davati nešto toplija – jedva mlaka voda.

Golubovi dnevno troše, konzumiraju oko 80 do 100 cm3 vode, ili 1 litar vode na 10 do 12 odraslih golubova.

Interesantno je istaći da golubovi pri utakmici, letu, zbog velike količine vazduha koji udišu i izdišu, gube i od 20 do 25% telesne mase, težine, i to uglavnom vodu.

Golubovi leti piju više vode nego zimi i golubovi koji jedu peletiranu, granuliranu hranu piju više vode nego golubovi koji jedu zrnastu hranu.

Dodaci u vodi za piće

1) Čajevi i tonici, elektroliti

… su dodaci u vodi za piće, koji posebno prijaju golubovima posle teških treninga, utakmica, letova. Postoje gotovi tonici koji se kupuju u specijalizovanim prodavnicama, pod raznim imenima kao: tonici, čajevi, elektroliti. Elektroliti su ustvari neophodne mineralne soli koje se normalno nalaze u organizmu goluba i koji vrše važne funkcije u organizmu. Golubovi letači, posebno poštari i engleski tipleri, koji dugo i istrajno lete, dugim letom gube snagu i gube određene količine minerala neophodnih za dobar metabolizam. Unosom elektrolita posle dugih letova, brzo se i efikasno nadoknađuje gubitak.

Golubari sami mogu napraviti tonik sa mineralima rastvorenim u vodi, kuvanjem čaja od mešavine koprive, nane i žalfije (sadrži minerale, deluje baktericidno, poboljšava varenje i krepi). Čaju treba dodati kada se ohladi, C vitamin i vitamine B kompleksa. Uzimanjem ovakvog čaja golubovi nadoknađuju izgubljeno, regulišu varenje i crevnu mikrofloru i osvežavaju se.

2) Šećeri

Golubovima se pre i posle leta mogu davati manje količine glukoze ili fruktoze, rastvorene u vodi za piće. To je hrana snage, spadaju u grupu energetskih hraniva. Stimulišu sve funkcije organizma goluba. Šećeri se mogu davati i u obliku praha, na blago ovlaženoj krišci hleba, kao desert.

Posle utakmice, leta, šećeri brzo vraćaju snagu golubovima.

3) Med

Med ili „žuto zlato”, kao vrhunska kombinacija šećera, mineralnih materija, vitamina i faktora stimulacije rasta je odličan dodatak golubovima u vodi za piće. Med se daje rastvoren u vodi i deluje laksativno.

4) Mleko

Mleko se ređe daje golubovima, ali je odlično za letače. Daje se pomešano sa vodom u jednakim razmerama i deluje pročišćavajuće, depurativno, protiv otrova i nepoželjnih supstanci u telu.

5) Voćni sokovi

Voćni sokovi su bogat izvor vitamina, minerala i voćnog šećera. Limunov sok se redovno daje kao preventiva i zaštita od mnogih bolesti. Voćni sokovi su prilično skupi, ali za naše ljubimce možemo barem jednom nedeljno da izdvojimo malo limunovog soka ili soka od pomorandže, jabukovog soka.

6) Sokovi povrća

Ovi sokovi se ređe daju, slični su voćnim sokovima i izvrsni su, pogotovo sokovi od šargarepe, celera i peršuna, cvekle, belog luka. Cena povrća je pristupačnija, pa ga treba češće koristiti. Ovi sokovi se daju rastvoreni u vodi.

Jedan od čestih načina davanja belog luka je da se u svaku pojilicu stavi po jedan veći očišćen čen, češanj belog luka. Postoje i razna gotova jedinjenja na bazi belog luka, namenjena golubovima, a i u apotekama možemo nabaviti kapi belog luka, uljne kapi belog luka itd. Kapi se daju uglavnom po kap na svakog goluba dnevno, smešano sa hranom, u vodi za piće ili direktno u kljun goluba. Poznato je lekovito delovanje belog luka na prečišćavanje krvi i regulisanju krvnog pritiska. Beli luk deluje i antibakterijski štiteći i lečeći organe za varenje i disanje. Deluje i protiv crevnih nametnika, parazita.

Pojedini golubari daju golubovima negaziranu mineralnu vodu za piće. To je poželjno iz više razloga: sadrže brojne minerale, makro i mikro elemente, a ujedno ne sadrže velike količine hlora i štetnih materija. Bilo bi dobro češće u toku godine menjati vrstu negazirane mineralne vode i to postepeno, da se ne bi promenom vode poremetilo varenje hrane ili da se ne izazove stres kod golubova.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar