NAJNOVIJE

Tri popularne rase koza

Uloga koza u svetskoj poljoprivredi je značajna sa izuzetkom Severne Amerike. Činjenica je da oko 75 % svetskog stanovništva pije kozje mleko. U znatnoj meri jede se i kozje meso naročito u zemljama Bliskog Istoka.

Kozje mleko se najčešće prerađuje u sir, puter i jogurt. Od koza se dobijaju i drugi proizvodi, kao što su vlakna mohera i kašmir za odeću ili tepihe a i razni proizvodi koji se prave od kozje kože. Laka svarljivost kozjeg mleka ga čini pogodnim za ishranu dece i bolesnika. Osobe koje su alergične na laktozu bez problema mogu koristiti kozje mleko i potpuno njime zameniti kravlje.

ALPINA

Smatra se jednom od švajcarskih rasa, mada je pored švajcarskog sigurno uticalo i francusko poreklo. Alpina spada u srednje velike koze i smatra se visokomlečnom rasom sa dugim periodom laktacije, kvalitetna ženka lako daje tri ili više litara mleka dnevno tokom desetomesečne laktacije. Veoma je popularna rasa kod nas i lako se porilagođava ma kojoj klimi.

Čista rasa ima mnogo varijeteta , pa zato može biti bilo koje boje ili kombinacije boja

sanska-koza

SANSKA KOZA

Ova izuzetna rasa smatra se, „holštajnom“ među mlečnim rasama koza. Zbog superiorne proizvodnje mleka i zbog toga što je najveća od svih mlečnih rasa koza prosečna ženka daje oko tri litre mleka dnevno tokom desetomesečne laktacije. Sanska rasa je švajcarskog porekla, a krzno joj je snežno belo do svetlo krem boje. Veoma je prilagodljiva na svako okruženje Najviše joj prija visokokvalitetna mlevena hrana i koncentrat. Sanska rasa je svetski rekorder po količini mleka 3.028 kilograma za 305 dana šampionske ženke daju oko deset litara mleka dnevno tokom deset meseci laktacije.

koza

BURSKA MESNATA RASA KOZA

Burska koza je ustaljena mesnata rasa sa izvesnim prilagođavanjima u odnosu na region iz koga potiče (selekcijskim radom i dalje se utiče na poboljšavanje proizvodnih sposobnosti, naročito u Australiji i Severnoj Americi gde se izvanredno pokazala u širokom rasponu klimatskih i zemljišnih uslova). Poslednje tri decenije burska koza (boer goat) privlači sve veću pažnju struč- njaka i stočara širom Sveta kao skromna, otporna, plodna rasa za proizvodnju kvalitetnog mesa (sinonimi: africander, afrikaner, južnoafrička domaća koza/ South African common goat; u ovom članku: boer rasa koza)

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar