NAJNOVIJE

Hibridna pšenica na poljima Srbije

Hibridna pšenica više nije novost već realnost na plodnim oranicama naše zemlje. Za sve koji su godinama sejali pšenicu sa 200-250 kg/ha semena, zvučalo je gotovo neverovatno da je setvena norma kod hibridne pšenice 80-100 kg/ha, odnosno 150-175 kl.zrna/m2.

Kada su početkom jeseni 2015., nakon kasne setve i otežanog nicanja, videli izuzetno proređen usev u odnosu na konvencionalnu pšenicu, ta sumnja je postala veća.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima u novembru i decembru 2015., zasejane parcele su iz dana u dan izgledale sve bolje. Skoro svi usevi hibridne pšenice koji su zasejani na parcelama sa dobrim predusevom, sa dobro pripremljenom setvenom površinom, dobro podešenom sejalicom i za prethodnu godinu u povoljnom agrotehničkom roku (kraj oktobra i početak novembra), pre ulaska u zimu nisu se razlikovali od konvencionalne pšenice zasejane u optimalnom roku ili su čak izgledali i bolje. Veliki potencijal za bokorenje (i preko 15 produktivnih stabala po biljci) povratio je osmeh na lica sumnjičavih proizvođača.

Da nisu pogrešili sa setvom hibridne pšenice, proizvođačima je postalojasnije odmah nakon klasanja i početkom formiranja zrna. Duži i ujednačeniji klasovi u odnosu na konvencionalnu pšenicu, veliki broj klasića (20-25), veliki broj zrna (4-5 po klasiću) i povećana tolerantnost na poleganje, ukazivali su na
superiornost hibridne pšenice.

Povoljni vremenski uslovi u vreme nalivanja zrna omogućili su da visok potencijal za prinos dođe do punog izražaja. Ista dužina nalivanja kao kod konvencionalnih sorti ali povećan intenzitet, omogućuje hibridnoj pšenici znatno bolje i efikasnije korišćenje raspoloživih resursa (vode i hranljivih elemenata), što dovodi do bržeg nakupljanja suve materije i ostvarivanja znatno viših prinosa zrna.

Rekordan prinos u 2016. godini, hibridna pšenica je ostvarila u ataru Bačke, u selu Pivnice. Na površini od 10 ha (5 ha po hibridu), hibrid Hifi (Hyfi) je ostvario prinos od 12,1 t/ha, dok je hibrid Histar (Hystar) ostvario prinos od 12t/ha. U poređenju sa najprinosnijim konvencionalnim sortama, skoro u svim regionima u Srbiji hibridi su ostvarili prinose veće za 500-1000 kg/ha, a često su te razlike bile i znatno veće.

Za setvu u sezoni 2016/17, pod brendom „AS“ hibridi biće ponuđeno kvalitetno seme (Histar i Hifi). Seme će biti pakovano u setvene jedinice (500 hiljada zrna), tretirano preparatom Yunta Quattro i obloženo specijalnim mikroporoznim filmom (Hybricoat), koji semenu pruža dodatnu zaštitu i omogućuje ujednačeniju setvu.

Sve informacije oko setve hibridne pšenice na telefon: 011/7852 764.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar