NAJNOVIJE

Kako da orezujete ukrasne žbunove

UKRASNI žbunovi su neizostavni element svakog vrta, ali da bi cvetali iz godine u godinu, potrebno je da se adekvatno brinete za njih. Kvalitet i intenzitet cvetanja grmova prvenstveno će zavisiti od orezivanja.

Postoji nekoliko tipova rezova koji se primenjuju u različitim situacijama – sanitarni, za pomlađivanje i za oblikovanje. Vrlo često posle zime i snega popuca veliki broj grana na žbunovima, posebno ako nisu bili svezani. Tada se primenjuje takozvani rez iz zdravstvenih razloga, da bi se sprečilo širenje bolesti.

Pored mehaničkih oštećenja postoje i mnoge bolesti koje narušavaju izgled žbunova. Sve trule, bolesne i sumnjive grane treba iseći da se potencijale bolesti ne bi širile. Grane sečemo do samog korenskog vrata. Rez mora da bude oštar i precizan a ako je deblji od tri santimetara, potrebno je ranu premazati voćarskom pastom.

Kada isečete sve bolesne i oštećene grane, možete da pređete na oblikovanje žbunova. Većina grmova je vrlo slične forme ali zavisno od vrste mogu da budu bujniji ili manji. Ako su žbunovi u grupi, treba voditi računa da imaju dovoljno prostora da se grane razviju, a da ne “guše” jedni druge.

Za oblikovanje treba koristiti oštre baštenske makaze, a prilikom skraćivanja grana treba voditi računa da se seče ispod spoljašnjeg pupa da bi se podstaklo širenje bočnih grana. Pre orezivanja žbunova obavezno treba proveriti na kojim granama cvetaju jer postoje grmovi koji cvetaju na prošlogodišnjim ili na ovogodišnjim granama.

Grmove koji cvetaju na prošlogodišnjim izdancima orezujemo nakon cvetanja, u jesen, a ove druge u jesen ili na proleće. Prilikom orezivanja važno je da rez bude ukoso da ne dođe do nakupljanja vode i truljenja grana.

Takoše, žbunovi se obično svakih četiri-pet godina pomlađuju. Tada se skida i skraćuje većina starih grana a ostavljaju se mlade koje će već naredne godine formirati novi, kvalitetan grm.

Ako niste sigurni kako koju vrstu žbunova treba da orezujete trebalo bi da potražite informacije na nekom od specijalizovanih veb-sajtova ili u literaturi, a uvek možete i da se konsultujete sa stručnjacima u rasadniku.

OSNOVNA PRAVILA

1.Pre orezivanja obavezno proverite

na kojim granama žbunovi cvetaju

2. Orezujte žbunje ujutro nakon što se povuče rosa

3. Posle orezivanja nikako ne zalivajte grm po rezovima

4. Da bi bolje zarasle, rane pospite prahom kurkume ili pastom za voćke

5. Makaze pre orezivanja treba dezinfikovati

ŠTA SA GRANAMA

OREZIVANjEM skidamo trule i bolesne grane, a dobro je znati da njih nipošto ne treba stavljati u kompost ili malč jer se time smanjuje kvalitet a mogle bi i da nekom bolešću zaraze celu masu kojom hranite biljke i zemlju. Takve grane jednostavno treba baciti i spaliti. Zdrave grane, osim u kompostu ili malču, možete da koristite i za potpalu roštilja.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar