NAJNOVIJE

Kako da ulepšate stari bunar u vrtu

Stari bunar koji se više ne koristi može da postane atraktivni deo bašte ukoliko se oko njega posade cvetnice, puzavice i ukrasna trava.

Rastinje oko bunara koji nije zatrpan može da posluži i kao dobra zaštita da deca ne prilaze previše blizu. U svakom slučaju, preko otvora treba postaviti poklopac i dobro ga pričvrstiti kako se ne bi lako otvarao. To treba uraditi zbog bezbednosti, ali će poklopac ujedno biti i dobar podmetač za biljke.

U zavisnosti od izgleda bunara, treba prilagoditi okolno rastinje. Recimo, ukoliko je bunar od betona i ima betonski krov, može da se prvo obloži ukrasnim pločicama ili lepim kamenjem. Na krovu može da se napravi travnjak. To se radi tako što se prvo postave podloga i graničnik, a zatim je najbolje kupiti travu i postaviti je. Zaliva se i održava kao i svaki drugi travnjak.

Oko betonskog ili starog bunara koji nije lepe spoljašnjosti najbolje je napraviti pravu cvetnu oazu. Treba birati biljke različitih visina, a u obzir dolaze i ruže koje će, taman, imati i oslonac. Odličan izbor su vodene palme ili ukrasni luk koji kao cvetove ima prelepe plave lopte i dovoljno je visok.

Međutim, još bolji izbor je ukrasna trava. Pampas trava je izuzetno lepa, a naročito krajem leta i početkom jeseni kada se pojavljuju srebrne metlice na vrhu i ostaju do narednog leta. Pampas trava može da poraste u visinu i do dva metra. Odgovara joj svetlo mesto, a ukoliko se sada sadi, oko korena odmah treba posuti malč i ukloniti ga u aprilu.

Posle pampas trave ili vodene palme, koje treba da okružuju bunar, sledeći red mogu da budu niže biljke, a najbolje je odabrati cvetnice. Ako ste odlučili da to uradite sada, to mogu da budu hrizanteme, premda je najmudrije birati višegodišnje biljke poput erika, astera, zvezdana…

Bunar koji nema krov uvek je najbolje okružiti jednom vrstom cveća. Odličan izbor su muškatle i surfinije koje mogu biti u bezbroj boja, a najbolji efekat se dobija kada se kombinuju sa visećim, koje će poput slapova padati preko bunara. Pored saksija sa lepim cvetnicama uz bunar možete da posadite bršljen koji će ga vremenom prekriti i stvoriti prelepu skulpturu. Koren bršljena treba zasaditi na severnoj strani.

Najbolji efekat na bunaru koji ima krov, bez obzira da li je očuvan ili stari, postiže se puzavicom visterija. Ova puzavica zaista izgleda kao plava kiša.

Visterija je poludrvenasta penjačica čije se grane savijaju oko potpornih stubova u smeru kretanja kazaljki na satu. Ova penjačica ide u visinu do 20 metara, a ljubičasti cvetovi su glavni razlog zašto da je odaberete. Cveta u proleće, a može se desiti da cveta i sredinom leta i krajem jeseni. Orezuje se u rano proleće i ponovo tokom leta.

AGRESIVNA PENjAČICA

VISTERIJA ili glicinija smatra se invazivnom vrstom penjačice, pa joj ne treba dozvoliti da raste i penje se uz neku postojeću biljku jer ima sposobnost da preuzme i uguši domaćina. Otporna je na niske zimske temperature.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar