NAJNOVIJE

Vrt u japanskom stilu

TRADICIJA uređenja japanskih zen vrtova stara je više od hiljadu godina, a zbog svoje lepote i jednostavnosti prihvaćeni su širom sveta.

Vrt se uređuje na tačno određeni način. Sastoji se od ograđenog plitkog pravougaonog bazena sa šljunkom, određenog broja stena i krupnog kamenja, niskih biljka ili mahovine posađenih u senci stena i kamenja. Šljunak koji simbolizuje vodu svakog dana se preoblikuje pomoću posebnih grabulja u šare koje podsećaju na talase.

Na taj način se svaki put stvara nov ambijent. Stene raspoređene po vrtu simbolišu zemlju, odnosno ostrva. Vazduh predstavlja kosmos. Prilikom sređivanja bašte u japanskom stilu, pridržavajte se sledećih pravila:

*Stene pažljivo izaberite i postavite tako da izgledaju što prirodnije. Prvo iskopajte rupu na mestu gde želite da postavite stenu, zatim položite stenu i ukopajte je tako da izgleda kao da izranja iz vode. Najpre rasporedite velike, a potom manje stene i kamenje. Grupišite ih po svom ukusu i sredite prostor oko njih.

*Savremeni zen vrtovi ne zahtevaju mnogo nege i pogodni su za preoblikovanje. Po želji, možete da dodate i saksijsko cveće i biljke u orijentalnom stilu: azaleje, kameliju, japansku trešnju, rododendron, šimšir, bambuse, bonsai četinare… Razmeštanjem saksija i grabuljanjem šljunka menjajte dizajn vrta u skladu sa trenutnom inspiracijom.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar