NAJNOVIJE

Breskva simbol vinograda

UPOREDO sa zrenjem grožđa – u vinogradima sazrevaju plodovi i takozvane vinogradarske breskve. Plodovi ove vrste, ne baš krupni, veoma su traženi na pijaci, a posebno ih vole stariji potrošači.

Veoma su specifčnog ukusa sa određenim nivoom šećera i kiseline. Pokožica i mesnati deo ploda su uglavnom bele i žute boje, mada ima i crvenih. Osim za jelo u svežem stanju, dobra je i za sušenje, kao i za pečenje rakije.

Ovu breskvu srećemo po vinogradima i okućnicama (stablo ili dva), a retko je ko ima u plantažnom zasadu. Jedan od retkih proizvođača koji vinogradarsku breskvu gaji na površini od pola hektara je Dragan Stanojević iz sela Milanovo kod Leskovca. U zasadu su zastupljene četiri sorte, ali im ne zna imena. Inače, ova breskva se lako razmnožava izdancima, a dobra je podloga za kalemljenje plantažne breskve i nektarine. Kao i sve breskve i vinogradarska nije imuna na kovrdžavost lišća, pa je obavezna jesenja i rana prolećna zaštita bakarnim sredstvima.

Osim plodova, Dragan prodaje i koštice i sadnice. Koštice uglavnom naručuju veći rasadnici, a sadnice pojedinci koji žele da imaju po koje stablo u dvorištu.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar