NAJNOVIJE

EVROPSKI ODGAJIVAČI: Bogatstvo od pismonoša

Pismonoša je toliko sebi digao cenu da ga proučavaju i naučnici i razni vojni eksperti zapanjeni činjenicom da ga u kutiji poneseš za Afriku, a kada ga pustiš on se kao teledirigovan vrati nazad u Evropu, pravo na gazdinu kiću i u golubarnik u kom se izlegao.

Čak su i eksperti po uzoru na pismonošu napravili i neke vrhunske avione kao i neke od najsavremenijih radara, ali su i dalje daleko od toga da saznaju šta je to u toj ptici što je čini tako nedostižnom.

  Odgajivači su selekcijom napravili takve golubove da su ih podelili u tri grupe i to:

– Sprint ili golubove na kratke staze, od 100km do 300km

– Golubove za srednje staze, od 300km do 600km

– Glubove za duge staze, takozvane dugoprugaše ili maratonce, od 700km do 1.600km

Najjače takmičenje Belgijanaca i Holaana, kao i ostatka Evrope je Nacionalno i Internacionalno takmičenje iz Barselone, koje je oko 1.100km vazdušne linije i na kome učestvuje oko 250.000  golubova iz Evrope. Vlasnik pobednika te trke dobija 150.000 eura nagradu, novu Volvo limuzinu, veliki pehar i povelju, a na berzi taj golub dostiže cenu i do 300.000 eura.

pismonose-golubarnik

Najbolji golubovi vode poreklo od legendarne braće Jansen, Jan Ardena, Van Loon-a, De Klak-a, Mullemansa, Van den Bosha, Desmeta-a…

Četiri najjača takmičara i odgajivača su poslednjih godine zaradili, od uglavnom bogatih kineskih biznismena, oko deset miliona evra.

Prvi Joss Tone, Belgijanac, četvorostruki prvak sveta i jedan od najvećih majstora golubarskog sporta svih vremena, prodao je svoje jato za 1.300.000 eura. Sa piladima koja su mu ostala je na kraju godine bio generalni šampion Belgije sa mladima.

Drugi, legendarni Gerard Koopman, Holanđanin, koji je stvorio jednu od najboljih linija pismonoša u svetu, svoje jato je prodao za 1.500.000 eura.

Treći, takođe Holanđanin, Peter Venstra, koji je svoje jato zasnovao na golubovima gore pomenutog Koopmana, svoju ženku, Dolče Vitu je prodao za 250.000 eura, a jato za 1.800.000 eura.

I četvrti, Belgijanac, Leo Heremans, koji je izveo toliko brzog goluba da su ga nazvali Bolt, jer je toliko bio nadmoćniji od konkurencije. Prodat je za 310.000 eura a onda je vlasnik prodao i jato, za ni manje ni više nego 4.500.000 eura.

(Moje selo)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar