NAJNOVIJE

Šta se dobije kada se ukrsti divlji i domaći paradajz

Kumato je sorta paradajza (Lycopersicon lycopersicum). Poreklomm je s  Galapagosa, a gaja se i na obalama Mediterana. Dobivena je ukrštanjem divljeg i domaćeg paradajza bez genetske modifikacije.

Seje se u proleće na dobro drenirano zemljište i sunčani položaj. Boja ploda varira od tamnosmeđe do zlatnozelene. Plod je slatkog ukusa uz umerenu kiselost. Meso je sočno i čvrsto. Ne preporučuje se čuvanje u frižideru zbog gubitka koncentracije fruktoze, a time i ukusa. Koristi se u supama, umacima i salatama.

U plodu ima kalijuma, magnezijuma, vitamina A i C. Niske je energetske vrednosti – u 150 g sadrži 31 kcal, pa nema kolesterola i masti. Zbog visokog udela kalijuma, paradajz je izvrstan diuretik jer ubrzava izlučivanje suvišne vode iz tela. Likopen je prirodni antioksidans koji štiti od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Bolje se apsorbuje ako se jede  s maslinovim uljem, a osobama osetljiva želuca preporučuje se da ga oljušte. Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasate (dijabetičari). Sok od paradajza dobar je protiv premorenosti i prevremenog starenja jer čisti i osvežava organizam.

(Mojeselo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar