NAJNOVIJE

Srbija već dobila 157 zadruga

Više stotina zadruga predalo zahtev za bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dinara koja će biti dodeljena do kraja godine.

To je istakao ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Krkobabić je za televiziju Pink rekao da je dodela sredstava probni period u kojem će se steći neophodno iskustvo u pravilnom organizovanju zadruga i dodao da je u proteklih devet meseci osnovano 157 zadruga.

„Ovo je eksperimentalni period, stičemo iskustva, fokusiramo se na pet upravnih okruga na jugu, ali i u svim drugim delovima Srbije. Srbija je regionalno neujednačena, različiti su problemi od okruga do okruga. Od januara kreće veliki posao da revitalizujemo pet stotina zadruga u naredne tri godine“, naveo je Krkobabić.

On je kazao da je otkup proizvoda krajnji cilj.

„Cilj nam je da dobijemo organizovane zadruge koje će moći da rešavaju probleme. Mi smo sada uspeli da ponovo probudimo interesovanje za zadruge, da vratimo poverenje među komšije a onda da oni mogu nešto konkretno da urade. Zadruge ne traže samo novac već i uputstva. Danas imamo moderne poljoprivredne službe po okruzima i po opštinama i sada te službe treba da krenu u poljoprivredna domaćinstva“, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, ključ je zainteresovanost lokalne samouprave.

„Bez samoinicijative lokalne zajednice stvari ne mogu da se pokrenu sa mrtve tačke“, zaključio je Krkobabić.

(beta)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar