NAJNOVIJE

Sorte i način gajenja stubastih jabuka: VOĆKA BEZ GRANA

Stubaste jabuke su pogodne za uzgoj na okućnici jer zazuzimaju mali prostor i pravi su ukras dvorišta.

Stubast tip rasta kod jabuke predstavlja biološku novinu koja omogućava gajenje velikog broja biljaka po jedinici površine (10 000 biljaka/ha), unošenje oprašivača u jednosortne zasade i zasnivanje porodičnih voćnjaka na malim površinama i okućnicama. Voćke se odlikuju formiranjem uspravne kordunice koja prirodno ne grana. Rađaju na rodnim „kolačima“ raspoređenim duž cele kordunice.

Selekcijski ciljevi  novih sorti jabuka stubastog tipa rasta na Poljoprivrednom fakultetu  u  Novom Sadu  su stvaranje sorti potpuno crveno obojenog, žutog ili zelenog ploda, različitog vremena sazrevanja, tolerantnih na prouzrokovače  najvažnijih bolesti i štetočina.  Najkrupnije plodove ima sorta  „Rumeno vreteno“ koja sazreva početkom septembra. Svake godine rađa obilno ali nikada ne prerodi jer sama reguliše optimalno opterećenje junskim opadanjem plodova.

Sorta „Kraljica čardaša“ se odlikuju poznim vremenom zrenja, vrhunskom atraktivnošću i kvalitetom ploda i sposobnošću čuvanja i do 6 meseci. Sorta „Vesna“ je karakteristična po vrlo ranom vremenu zrenja, polovinom avgusta, srednje krupnim crveno obojenim plodovima i širokoj, srednje bujnoj, uspravnoj kordunici koja na najlepši način popunjava prostor. Sorte zelenog ploda, „Zeleni dragulj“ i „Smaragd“,  su vrlo retki čak i u oplemenjivačkom radu na ovoj voćnoj vrsti u svetu. Sazrevaju kasno, krajem septembra, imaju izuzetno lepe plodove, nakiselog ukusa a dobro se čuvaju u toku zime u običnim uslovima skladištenja.

Stubaste jabuke se gaje bez naslona  na rastojanju u redu od 50 cm. U amaterskim voćnjacima i manjim plantažnim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored na rastojanju red od reda 50 cm.

Stubaste jabuke u toku vegetacije ne treba učestalo  zalivati, već samo kad ocenimo  da postoji deficit vlage u zemljištu. Navodnjava se sa 40-50 litara po kvadratnom metru ili 10 litara po stablu. Kada se površinski sloj prosuši, treba uraditi površinsko razbijanje pokorice. Posle toga sigurno 15 dana nije potrebno navodnjavati.

Potreba za rezidbom je minimalna i svodi se na proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. To je naročito značajno kod sorti koje obilno rađaju, kao što je Zeleni dragulj, jer sprečavamo da prerode i zbog toga alternativno rađaju svake druge godine. Sporadično obrazovane jednogodišnje letoraste duže od 10 cm, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde imamo formirane i cvetne pupoljke, uklanjamo u osnovi. Ako se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vodilici, na mestu gde nemamo obrazovan rodni kolač, prekraćujemo ih na dva-tri  pupoljka. Time obnavljamo rodne kolače i formiramo nove gde  su do sada postojala neobrasla mesta. Tako će svaka voćka imati uspravan porast i elegantnu, vitku kordunicu obraslu rodnim pupoljcima od osnove do vrha.

Izvesne korekcije možemo uraditi i zelenom rezidbom odstranjivanjem postranih grana tamo gde one prave senku ili prekraćivanjem na dva do tri pupoljka. Vrlo je važno vreme kada se to radi, a to je kraj juna i početkom jula, odnosno u vreme diferencijacije cvetnih pupoljaka. Tako možemo postići da se na prekraćenim granama već iste vegetacije formiraju cvetni pupoljci.

Stubaste jabuke brzo stupaju na rod pa se prvi plodovi mogu formirati već prve godine po sadnji. Na sadnici prve klase  cvetni pupoljci su prisutni već na jednogodišnjem porastu i treba voditi računa da ih u toku transporta ne očenimo. U drugoj i narednim godinama stubaste jabuke će početi da daju ozbiljniji rod koji bi se od pete godine trebao ustaliti na 10-15 kg po stablu.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar