NAJNOVIJE

Skladištenje povrća zimi: NIKAKO SA VOĆEM

Kako je glavni cilj usporiti proces disanja uskladištenog povrća, temperaturae u prostoriji se održava u rasponu od 0-4°C, dok se u rasponu od 4-10°C povrće može sačuvati samo kraće vreme.

Kako bi se stalno pratile temperaturne vrednosti, jedan termometar treba postaviti na najhladnijem mestu u prostoriji, a drugi u spoljašnju sredinu izvan prostorije.Kad su spoljne temperature niže od onih u skladištu treba otvorati ventilacione otvore, a zatvarati ih u obrnutom slučaju. Kada spoljne temperature postanu jako niske, otvore otvarati samo na kratko, da se povrće ne bi smrzlo.

U skladištu ztrba održavati odgovarajuću vlažnost vazduha. Sušenje i smežuravanje predstavljaju veliki problem kod uskladištenog povrća, pošto nema korenovog sistema preko koga bi se nadoknadio gubitak vlage. Dok niske temperature usporavaju  proces disanja, visoka vlažnost usporava isparavanje i gubitak vode iz listova i plodova. Za većinu vrsta povrća optimalna vlažnost u skladišnom prostoru je od 90-95%.

Ponekad je veoma teško održavati vlažnost u ovom rasponu, pa se u tom cilju uglavnom preporučuje postavljanje posuda sa vodom ili pokvašenih džakova od sargije ispod cevi i otvora kroz koje ulazi vazduh, prekrivanje podova slamom ili piljevinom ili kvašenje poda prostorije. Ipak, najefikasniji način za sprečavanje gubitka vlage je stavljanje plodova u politilenske vreće ili gajbice, na kojima se nalaze otvori za provetravanje.

Veoma bitnu ulogu u održavanju temperature i vlažnosti ima provetravanje, kojim se iz skladišnog prostora uklanjaju i nepoželjni mirisi i gasovi, kao što je etilen. Dobro provetravanje postiže se na relativno jednostavan način – ugradnjom usisnih i izduvnih cevi za vazduh, pri čemu uvek treba imati na umu da je topao vazduh lakši od hladnog i da se nalazi u gornjim delovima prostorije.

Svetlost u skladištu treba da bude prisutna samo u onoj količini koja omogućava vidljivost.Pod svetlošću velikog intenziteta i dugog trajanja, neko povrće gubi na kvalitetu i klija (npr. krompir dobija zelenu pokožicu koja je otrovna), pa sve prozore treba prekriti zavesama ili folijama kako bi se sprečio prodor svetlosti.

Povrće treba skladištiti izdvojeno od voća, s obzirom da ono proizvodi etilen koji može oštetiti povrće. Redovnim pregledima uklanjati zaražene, omekšale, smežurane i uvele plodove.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar