NAJNOVIJE

Čuvanje pesticida

Suočeni s čestim poskupljenjima preparata za zaštitu biljaka od bolesti, štetnih insekata i korova, građani ih nabavljaju u većim količinama.

Zbog toga se u mnogim domaćinstvima stvaraju manje ili veće zalihe koje se ne čuvaju onako kako bi trebalo. Često se pesticidi drže u vlažnim i hladnim prostorijama, pa čak i u onim u kojima se čuva hrana za ljude.

Upravo zbog toga podsećamo kako se pesticidi čuvaju u domaćinstvu kako bi zadržali svoje osnovne karakteristike i bili bezopasni za ukućane. Pre svega, treba znati da su pesticidi hemijska jedinjenja koja se pod uticajem vlage, niskih ili visokih temperatura, kao i direktnog delovanja svetlosti, mogu razgraditi, odnosno sniziti količinu aktivne materije. Zato se pesticidi moraju čuvati u prostorijama gde se temperatura kreće od 10 do 25 stepeni C. U prostoriji ne sme biti hrane za ljude i stoku, a obavezno je redovno provetravanje skladišnog prostora.

Ako su višak mala pakovanja pesticida – treba ih poređati na police, a ako su pakovanja veća, mogu se staviti i na pod, ali preko debljih dasaka. Preparati se moraju čuvati u originalnoj ambalaži, nikako ih prepakivati u obične flaše i kese, jer su moguće zamene sa tragičnim posledicama.

Praškovite preparate zajedno s kesom ili kutijom treba staviti u veću polivinilsku kesu i dobro povezati kanapom, s tim da se pregledno vidi i naziv preparata i uputstvo za upotrebu. Flaše s tečnim sredstvima čvrsto zatvoriti, a najbolje je zaliti voskom kako ne bi došlo do isparavanja. I na kraju, ako je to moguće, prostorija u kojoj su smešteni pesticidi treba da bude pod ključem, naročito u domaćinstvima sa decom. Jer, dečija radoznalost nema granica!

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar