NAJNOVIJE

Seoska dvorišna višnja priznata kao sorta „Prima“: FEKETIĆKA VIŠNJA KAO TREŠNJA

Što je za Leskovac paprika, za Arilje malina, za Šumadiju šljiva – to je za Feketić višnja. Feketić je oveće selo u opštini Mali Iđoš u Bačkoj. U ovom selu u svakom dvorištu su posađena dva-tri stabla višanja posebne vrste.

Kakva bi bila višnja iz Feketića ako ne crna, kažu u šali meštani, aludirajući na naziv sela koji u imenu sadrži mađarsku reč – fekete (crna). Ali, šalu na stranu, feketićka višnja je slađa od višnje, kiselija od trešnje, plod je dobar za potrošnju u svežem stanju i za razne vidove prerade (rakija, sok, džem, kompot).

Prema istorijskim predanjima, feketićku višnju na ovo područje doneli su mađarski vojnici za vreme austougarske vladavine. Nije se kalemila, već sadila i razmnožavala iz korenovih izdanaka. Pripada tipu marela, koje se smatraju prirodnim hibridima između trešnje i višnje. Da zaslužuje pažnju potvrđuje i činjenica da je 2013. godine Odeljenje za priznavanjesorti Ministarstva poljoprivrede Srbije odlučilo da se prizna kao posebna sorta. I od toga dana ona se može naći pod imenom „prima“.

Prema podacima iz stručnih studija, „prima“ ima gusto i kompaktno uspravno stablo. Srednje je bujnosti i dostiže četiri metra visine i tri i po širine kada se kalemi na generativnu podlogu u uslovima bez orezivanja. Krošnja je gusta i ravnomerno raspoređena duž celog stabla. Listovi su kožasti, debeli, tamnozeleni, dugi i eliptični s dugim vrhom i zaobljenom osnovom. Zbog karakteristčnog uspravnog rasta, pogodna je za gustu sadnju u komercijalnoj proizvodnji voća.

Stranooplodna je sorta. Kao oprašivači preporučuju se „čačanski rubin“ i „oblačinska višnja“. Cveta u aprilu, a bere se oko 15. juna. Plodovi su okrugli, srednje krupnoće, prosečne mase 7,6 grama i sa dugim peteljkama. Sočni su i skoro crni, punog i bogatog ukusa. Poseduju osrednju čvrstinu, što je dobra osobina prilikom njihove berbe i transporta.

Tamnocrve na boja soka i odlično izbalansirane kiseline i šećeri, ovu višnju svrstavaju među najbolje
za proizvodnju domaćih sokova, vina i likera. Koštice su srednje veličine, a odnos mase
ploda i koštice je 94,11 procenata.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar