NAJNOVIJE

Kako negovati Božićnu zvezdu?

Iako je Božićna zvezda jako popularna biljka i gotovo neizostavan detalj kuca I stanova tokobožićnih novogodišnjih praznika, jako ju je teško održavati.

Ova biljka inače potiče iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu, pa iz tog razloga voli toplotu. Nakon kupovine Božićne zvezde svakako pripazite da je ne čuvate duže vreme na hladnom. S druge strane, previsoka temperatura takođe nije poželjna, pa je nemojte stavljati do radijatora. Ne prija joj mračno mesto, a ni direktno sunce. Botaničari savetuju da ova biljka nikako ne sme da bude na promaji, odnosno ne podnosi ni nagle promene temperature. Idealna temperatura je ona između 15 i 20 dtepeni.Ova biljka, kažu, upija sva štetna zračenja u stanu, pa je treba smestiti nlizu kompjutera.

Previše zalivanja će vrlo brzo da uništi Božićnu zvezdu. Tek kada se zemlja u saksiji potpuno osuši, potrebno ju je zaliti. Isto tako, cvećari preporučuju da se zaliva odozdo, tako da se u podmetač sipa voda koja će da prekrije površinu istog. Po pravilu bi zalivanje trebalo da se obavi jednom do dva puta nedeljno. Takođe, preporuka je da se jednom mesečno zalije tečnim đubrivom.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar