NAJNOVIJE

Kalemljenje kajsija preko posrednika – najbolja podloga je beloššljiva

Koje generativne podloge su najbolje? Najčešće se upotrebljavaju generativne podloge šljive džanarike.

Međutim, ona nije najbolje rešenje za kajsiju jer su voćke kalemljene na njoj bujne, u jesen kasnije završavaju vegetaciju, u proleće ranije počinje kretanje sokova – i zato vrlo često strada od mraza. Osim toga, kajsija na džanerici propada od apopleksije i plodovi su sitniji. Za ovu voćnu vrstu još nije izabrana prava podloga.

Ovi nedostaci se u poslednje vreme veoma uspešno otklanjaju posrednicima tj. nekim sortama šljiva (stenleja, čačanska lepotica, požegača). Prvo se na dženarici pri zemlji kaleme navedene sorte šljiva, a onda se na 100-

-120 centimetara od zemlje kaleme sorte kajsije. Ovo je najčešći način proizvodnje sadnica kajsije, poznat kao kalemljenje na visoko.

Prema dosadašnjim istraživanjima, kao najbolja generativna podloga za kajsiju se pokazala belošljiva, posebno za peskovita zemljišta. Kajsija kalemljena na ovoj podlozi daleko manje strada od apopleksije, obilnije rađa, a plodovi su krupniji i kvalitetniji nego na ostalim podlogama.

Posebno su dobri rezultati ako se kajsija kalemi na 80-100 centimetara od zemlje. Pored ovih generativnih podloga koristi se i domaća kajsija sitnog ploda (zardelija) za peskovita zemljišta i badem za toplije krajeve i suvlja zemljišta. Od vegatativnih podloga za kalemljenje kajsije dolaze u obzir izdanci belošljive i šljive crvenjače (ranica).

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar