NAJLjUĆA paprika na svetu, karolina riper, od nedavno se uzgaja i u Srbiji. Verovatno jedini odgajivač u našoj zemlji je Živojin Antić iz Ćuprije. On je pre pet godina počeo da eksperimentiše sa najljućom paprikom, koja na skali merenja ljutine ima čak 2,5 miliona skolvila! Izmerena ljutina domaće paprike je tek 30.000 skolvila.

Paprika nazvana karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća na svetu. Njen uzgajivač Ed Kari iz Južne Karoline je četiri godine radio na njenom nastajanju. Do Ćuprije je došla preko Indije. Prijatelj je Živojinu iz ove daleke zemlje poslao seme i od tada je gaji u svom plasteniku.

Proizvodnja ljutih paprika je, kako kaže Antić, isplativa. Od toga solidno zarađuje prodajući sosove restoranima internacionalne kuhinje u Srbiji. Bočica ljutog sosa od 160 miligrama košta 400 dinara, a prodaje ih i osušene.

Ipak, naši potrošači nisu navikli na ljute paprene papričice. Radije konzumiraju one domaće sorte sa blažom ljutinom. A to su – romana, somborka, vezanka…

Romana je rana domaća sorta sa uspravnim plodovima na biljci. Gaji se u plasteniku i u otvorenoj bašti. Veoma je rodna i otporna na bolesti i štetočine.

Somborka je polubabura, blage ljutine, a u proizvodnji kod nas zastupljen je i holandski pinčir F1, koji rano sazreva i ima znatno ljuće plodove.

Ne treba zaboraviti i dve odomaćene sorte koje se uglavnom gaje na jugu Srbije (okolina Niša i Leskovca) – džinku i vezanku. Džinka je rana salatna paprika, a vezanka jesenja crvena. Za vezanku neki kažu da potiče iz Makedonije, a ime je dobila zato što joj je kora kao izvezena na površini. Od plodova ove paprike se pletu venci koji se suše ispod kućnih streha u leskovačkim selima.