NAJNOVIJE

Zeleni „tepih“ iz snova

UKOLIKO planirate da ovog proleća posejete travnjak, znajte da je optimalno vreme za njegovo zasnivanje od polovine marta do polovine maja. Nije dobro da se seje kasnije, jer tada nailazi sušniji period, pa bi tek iznikla trava i seme mogli da stradaju zbog nedostatka vode.

Najpre treba da pripremite teren i to tako što ćete prostor na kojem želite da bude posuti slojem od dvadesetak centimetara plodne zemlje. Neophodno je i da teren dobro očistite i poravnate pre sejanja.

Kada travu posejete, grabuljama treba da promešate zemlju sa semenom, potom tlo treba povaljati, to jest ugaziti ga da seme dobro “legne”, odnosno uđe u zemlju jedan centimetar. Zasejanu travu treba lagano zaliti, a u proseku joj treba deset dana da nikne. Izbegavajte da hodate po terenu na kojem ste posejali travu.

Preporuka je da postavite daske na nekoliko mesta kako biste imali pristup vašem budućem travnjaku, a da po njemu ne gazite. Takođe, očekujte da će sa travom odmah da nikne i korov, pa ga odmah počupajte, da ne bi “ugušio” mlade vlasi i u startu pokvario travnjak.

Od toga kakva će biti uloga i funkcija vašeg travnjaka, zavisiće i kakvo ćete seme da odaberete, odnosno hoće li vaš travnjak da bude samo ukrasna površina po kojoj ćete samo povremeno gaziti ili na njemu planirate da roštiljate i igrate se sa decom. Postoje vrste trave koje veoma dobro podnose gaženje. To su razne mešavine sorti, pa njih treba i da odaberete ukoliko ćete travnjak često da koristite.

(Novosti)
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar