NAJNOVIJE

Cveće u senci

VRT ili balkon okrenut ka severu najčešće nema dovoljno svetla, pa mnogi odustaju od gajenja cvetnih biljaka. To je loša odluka, s obzirom na to da ima mnoštvo biljaka koje ne podnose sunce, već im prija senovit položaj.

Takve su, recimo, muškatle. Iako ovom cveću prija svetlo, nimalo im ne odgovara direktno sunce, jer se na listovima pojavljuju opekotine. Muškatle uživaju u senovitom prostoru terasa, balkona, prozora, vrtova.

Idealna temperatura za ovu biljku je do 27 stepeni Celzijusovih, pa je podnevni hlad koji pruža severna strana odličan položaj. Zalivaju se umereno, ali uz stalnu vlagu, da listovi ne bi uvenuli. Muškatle je uvek bolje gajiti u manjim saksijama.

Od ostalog saksijskog cveća koje podnose senku, mogu se posaditi lepi jova, begonija i sve vrste lukovica.

Bršljen važi za otpornu biljku, ali nikada se neće proširiti na neprestano osunčanom prostoru kao što može u senci. Ovo je odličan pokrivač tla i puzavica. Isto važi i za šimšir i hortenziju, koji će u senci stvoriti lepu ogradu, a na suncu će se sušiti. Rododendroni, lovor višnja, iberis, devojačko srce, čuvarkuća i mnoge druge biljke vole senku.

Lepi Jova

Pre nego što se nešto posadi u baštu koja se nalazi na severnoj strani, uvek prvo treba dobro prekopati, izriljati, usitniti i izgrabuljati. Kada je zemlja glinovita, popravlja se dodatkom i mešanjem peska i humusa.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar