NAJNOVIJE

ZAŠTO SE KVARE ORASI

Za plodove oraha čije je jezgro neupotrebljivo u narodu se  se kaže da su „kvarni“. Šta je tome uzrok?

Jedan od uzročnika je siva pegavost oraha, bolest koju izaziva gljiva Gnomonia leptostyla. Rasprostranjena je na svim područjima gde se orah gaji, a otkrivaju je pege na lišću, lisnim drškama, plodovima i mladarima. Svetle pege na lišću javljaju se već u proleće, a najčešće u prvoj polovini maja. U početku su sitne i može ih biti stotinak na jednom listu. Sredižnji deo pega je siv, dok su ivice tamnije. Spajanjem pega stvaraju se veće nekrotične površine na lišću, koje se suši tokom avgusta i opada.

Ovalne ili nepravilne uglaste pege mogu se videti i na mladarima i mladim plodovima, usled čega zelena ljuska pocrni, a ako su rano zaraženi, najčešće opadaju. Plodovi koji su dostigli uobičajenu veličinu takođe mogu biti zaraženi. Njihovo jezgro pocrni i sasuši se.

kvarni-orasi

Jezgro može propasti i zbog crne (bakteriozne) pegavosti, najopasnije i veoma rasprostranjene bolesti oraha. Pege se pojavljuju na listu, cvetu, plodu i mladarima. Širenje pega na mladarima izaziva veću bekrozu tkiva i pucanja kore Rano zaražene rese opadaju ili daju zaražen polen.

Najveće štete su,ipak, na plodovima, koji nekrotiraju, smežuraju se i opadaju. Na omotaču (klapini) razvijenih plodova stvaraju se nekrotične ugnute površine. Bolset prodire i u jestivo jezgro, koje postaje sluzavo, a potom pocrni, a plod opada.

Dobre rezultate u suzbijanju ove bolesti daje prskanje sredstvima na bazi bakra tokom jeseni i proleća. Zaražene delove voćke treeba sakupljati i spaljivati, jer se tako smanjuje izvoz zaraze.

Propadanje jezgra mogu izazvati i štetočine, pre svega jabukin i orahov savijač, moljac klapine i druge.

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar