NAJNOVIJE

Vreme je za jesenje ruže

HRIZANTEME su već procvetale i to je najsigurniji znak da se približavaju hladni dani, a uz ove jesenje ruže ni kiše neće moći da pokvare lep izgled vrta.

Hrizanteme cvetaju od avgusta do novembra i sve dok su u cvetu treba ih redovno i obilno zalivati. Voda je, dakle, prvo pravilo koje treba ispoštovati da hrizanteme budu bujne i lepe. Drugo pravilo je da ih ne treba saditi gusto, jer se tako listovi posle kiše neće brzo osušiti, pa će brzo propasti. Naime, ni tokom zalivanja ne trba kvasiti lišće pošto je osetljivo na vlagu. Takođe, ukoliko su pregusto posađene, hrizanteme će se izdužiti i tada neće imati bujne cvetove. Međutim, ko gaji hrizanteme u posudama na balkonu može da ih oblikuje poput malog drveta i tada je poželjno orezivanje donjih grana. Da bi se sačuvao loptasti oblik mora da ima dovoljno sunca.

Inače, jesenje ruže važe za veoma otporno cveće, pa uz malo nege mogu da ulepšaju tmurne dane. Sade se već u proleće, čim prestane opasnost od kasnih mrazeva. Potrebno im je rastresito zemljište (jer je osetljiva na vlagu) i idealan razmak u vrtu treba da bude 40 centimetara. Treba birati polusenovito mesto i što dalje od letnjih cvetnica. Da bi bujno cvetala treba je prihranjivati tečnim đubrivom već početkom avgusta.

Međutim, sada je kasno i može se samo nabaviti odrasla biljka koja, u većini slučajeva, ne preživi zimu pošto nema odgovarajuću negu. Pre svega, odraslu biljku koja cveta treba prihranjivati đubrivom koje ima veliku količinu kalijuma. Takođe, moraju da se redovno uklanjaju precvetali cvetovi. Kada hrizantema završi sa cvetanjem, treba je skratiti na oko 30 centimetara visine. U zimski san ulazi tako što se prestaje sa zalivanjem i biljka skraćuje do zemlje. Pre prvih mrazeva je treba pokriti najlonom da bi se održala vlažnost zemlje i zaštitio koren. Zimu treba da provedu na svetlom mestu, sa minimalnim zalivanjem, ušuškane i nahranjene novom zemljom.

Puževi su najveća opasnost za hrizanteme, pa ih treba potpuno uništiti i biljke zaštititi, jer preko noći obrste sve lišće, mlade izdanke, grančice i stabljike.

RAZMNOŽAVANjE REZNICAMA

HRIZANTEMA je najlepši jesenji ukras dvorišta, a najviše joj odgovara gajenje u žardinjeri i u saksiji.

Razmnožavaju se reznicama i gaje napolju, a u leje se sade od aprila do kraja juna. Potrebno im je zemljište bogato humusom i rastresito. Najbolje su reznice koje se uzimaju od izboja koji idu direktno iz korena. Reznica hrizanteme ožili za najmanje mesec dana. Reznice se sade plitko u pesak koji je pomešan sa tresetom i mlade biljke ne smeju da ostanu suve.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar