NAJNOVIJE

Presadite perene, posejte travnjak

Posle vrelog leta, pravo je vreme za sređivanje bašte i pripremu biljaka za hladnije dane. Ukoliko želite da vaš vrt obogatite novim perenama septembar je idealan za njihovu sadnju i presađivanje.

Podelite bokore perena koje cvetaju tokom proleća i leta kako bi biljke imale dovoljno vremena da se užile i pripreme za zimu.

Iskoristite ovaj period za setvu travnjaka. Izgaženu travu ponovo zasejte. Takođe, obavite aeraciju travnjaka – zasecanje pomoću vertikulatora kojim ćete ukloniti izumrli sloj trave. Posle toga travnjak prihranite đubrivima sa većim sadržajem fosfora i kalijuma. Krajem septembra nanesite kompost u tankom sloju 50 litara na 20-25 kvadratnih metara površine, ili tanki sloj treseta. Kompost raznesite metlom od brezovih grančica. Češćim košenjem (jednom nedeljno) na visinu od 2 do 3 cm podstaknite bokorenje trave.

Kako trava usporava svoj rast podignite visinu noža na kosačici. U ovom periodu preporučuje se i upotreba fungicida širokog spektra, ukoliko je to neophodno. Tokom ovog meseca obavite poslednje šišanje žive ograde i ukrasnog žbunja. Kod ruža nastavite sa orezivanjem uvelih cvetova, kako biste podstakli novo cvetanje.

Već krajem septembra možete početi sa sadnjom lukovica (lala, krokusa, narcisa, zumbula, aliuma, nerina, fritilarija…), kako biste u proleće imali raskošnu baštu punu boja i mirisa. Listopadne biljke redovno zalivajte da bi se ovogodišnji izbojci što bolje razvili i prezimeli bez teškoća, ali smanjite zalivanje rododendrona i azaleja, jer u ovo vreme formiraju cvetne pupoljke za narednu godinu.

Prestanite sa prihranjivanjem baštenskih biljaka. Ako je vreme lepo poslednju prihranu cveća treba obaviti početkom septembra. Za đubrenje ruža koristite đubrivo sa većim sadržajem kalijum karbonata. Takođe prekinite prihranjivanje sobnih biljaka koje ćete uneti u zatvoren prostor.

Pre unošenja biljaka u kuću, uklonite osušene grane i stabljike. Zaražene biljke odvojite i isprskajte. Jednogodišnje baštensko cveće krajem meseca uklonite iz vrta i zamenite ga trajnicama (hrizantemama, zvezdanom, maćuhicama itd.). I ne zaboravite da sakupite i osušite začinske biljke, a one u saksijama premestite u kuću.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar