NAJNOVIJE

Više para agraru: veća podrška stočarima, pčelarima; voćari i vinogradari lakše do novih mašina

UKUPAN budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije za narednu godinu iznosi 43,778 milijardi dinara. To je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 3,284 milijarde dinara, što je rast za 8,11 odsto. Navedena sredstva od 3,284 milijarde dinara odnose se na subvencije u poljoprivredi.

Najveće povećanje je u delu podrške investicijamai to u zinosu od 2,2 milijarde. To je čak četiri puta više sredstava u odnbosu na 2016, kada je bilo planirano oko 520 miliona dinara. Budžet Uprave za agrarna plaćanja (UAP) je povećan za 2,522 milijardi dinara.

Planirana su tri izvora finansiranja za start ap-ove: u Nacionalnom budžetu MPZŽŠS obezbeđeno je 100 miliona dinara, Fondu za razvoj više od 120 miliona dinara ili oko jedan milion evra i obezbeđen je projekat MPZŽŠS i EBRD.

Neke od najvažnijih mera podrške su u stočarstvu u zinosu od 5000 dinara po grlu za krave za proizvodnju teladi i one do sada nisu bile u sistemu podsticaja.

Premije za mleko ostaju sedam dinara po litru.

Uvećana je podrška pčelarstvu sa 600 na 720 dinara po košnici, a poljoprivrednici će dobiti 50 odsto potrebnog novca za nabavku specijalnih traktora za potrebe proizvodnje voća i vina.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar