NAJNOVIJE

Šta utiče na nerodnost mladih voćaka?

Nerodnost voćaka u mladenačkom razdoblju – Na nerodnost mladih voćaka od sadnje do plodonošenja – utiču brojni činioci.

Mladalačka nerodnost voćaka najviše zavisi od podloge, sorte i načina rezidbe, kao i od ekoloških uslova uzgoja. Mlade voćke se odlikuju izraženim rastom vegetativnih organa, sve dok ne dosegnu maksimalnu veličinu krune, uslovljene i određene genotipom sorte i činiocima sredine.

Podloga može imati značajan uticaj na trajanje mladalačkog perioda.Ukoliko je jedna sorta jabuke okalemljene na sejancu, mladalački period je duži nego u iste sorte okalemljene na neku vegetativnu podlogu. Primer, sorta crveni delišes na divljaci počinje plodonošenje u šestoj ili sedmoj godini, a okalemljene na podlozi Emix, s plodonošenjem počinje u trećoj ili četvrtoj godini nakon sadnje.

Slična je situacija kod kruške.Primer, sorta krasanka okalemljene na dunji počinje plodonošenje u trećoj, a na sejancu kruške u petoj ili šestoj godini. Sorta požegača na podlozi dženarike počinje da rađa u šestoj ili sedmoj, a na vlastitom korenu u četvrtoj godini.

Sorta, kao genetski faktor ima velikog uticaja na trajanje mladalačke nerodnosti. To je naročito izraženo kod sorti zlatni delišes i zlatne pramenke, koje počinju s plodonošenjem već u trećoj godini, dok u istim uslovima na istoj podlozi naše sorte budimka; šumatovka i druge, plodonose znatno kasnije.

Odmah posle sadnje voćaka nastaje razdoblje rasta i formiranja krune, koje se reguliše rezidbom. Posebno je značajno obratiti pažnju na dužinu rezidbe, jer svaka kratka rezidba podstiče jači vegetativni razvoj voćaka, koje uglavnom u tom razdoblju ispoljavaju bujan porast. Kratka rezidba kod svih voćnih vrsta produžava trajanje mladlaačkog razdoblja, a duga rezidba ga skraćuje. Zato bi trebalo voćke u prvim godinama po sadnji što manje orezivati.

I đubrenje azotom u velikoj meri može uticati na trajanje mladalačkog razdoblja voćaka.  Kod vrsta voćaka, nerodni period jabuke i kruške traje duže, dok je kod koštičavih vrsta nešto kraći,  naročito kod breskve, kajsije i badema.

(Mojeselo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar