NAJNOVIJE

Šta da uradite sa starim panjem

UKOLIKO u dvorištu imate panj od posečenog drveta od njega možete da napravite lep ukras – saksiju za cveće.

Ako je panj velik i nema rupu u koju biste mogli da posadite biljke, možete da je napravite. Rupa ne mora da bude pravilnog oblika, važno je da je dovoljno prostrana i da pazite da ostavite najmanje sedam centimetara do ruba panja. Dubina rupe u panju trebalo bi da bude najmanje 20 centimetara. S obzirom na to da panj nije obična saksija, potrebno mu je obezbediti i drenažu. Rupu u panju možete izbušiti bušilicom, pa čak i čekićem i dletom sa unutrašnje strane pod uglom. Uradite to pažljivo ili zamolite nekog spretnog muškarca da to uradi. Ne pokušavajte vatrom, jer nećete moći da kontrolišete plamen.

Na dno rupe se postavlja krupniji šljunak kao drenaža, jer bi, u suprotnom, zemlja zatvorila drenažnu rupu. Preko šljunka se nasipa zemlja u koju se sadi cveće. Još bolje bi bilo da se između zemlje i drenažnog sloja stavi građevinski filc (tkanina koja propušta vodu, ali ne i zemlju) koji će obezbediti da se ne mešaju zemlja i drenažni sloj.

Nekada se desi da je panj truo ili previše suv, a u tom slučaju može da se stavi saksija.

U panju se može saditi dosta vrsta cveća kao što su ukrasna kopriva, padajući ruzmarin, alisum (medeni cvet), viola (dan i noć), begonija, tamjanika… Lepo izgledaju padajuće forme i veoma su dekorativne. U panj se mogu posaditi i sukulenti poput čuvarkuće, kao i petunija jer je lepih boja, bršljen i saksifraga. Kao prolećni rasad mogu se posaditi i belis perenis. Tokom leta može da se posadi vinka (koja je veoma zahvalna biljka), kadifica, begonije i impatijens (lepi jova). Svi ovi rasadi se lepo kombinuju sa bršljenom koji je i odličan pokrivač tla.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar