NAJNOVIJE

SOLIDARNA POLJOPRIVREDA: Kako do zdrave hrane od seljaka

SOLIDARNA poljoprivreda je jedini način da kupac zna da jede zdravu hranu, jer direktna veza sa poljoprivrednikom to omogućava.

U Društvu srpskih domaćina planiraju da potrošače iz grada direktno povežu sa proizvođačima od kojih će moći da nabavljaju svežu hranu.

Ovakav način snabdevanja, gde kupac direktno poručuje od proizvođača, pravi je hit u svetu, a i u Srbiji već ima pokušaja da se organizuje. Recimo, IVA farma u opštini Vladimirci proizvodi hranu koju kupuje krug od tridesetak porodica koje su članovi sistema.

U nekim krajevima Beograda već postoje kontakti između potrošača i proizvođača. Recimo, u Bloku 37 Dragan Milićević iz sela Dučića kod Mionice već godinama donosi hranu poznatim kupcima.

– Tokom nedelje čitava moja porodica proizvodi hranu, a Beograđani telefonom naručuju šta im treba – kaže Dragan Milićević. – Imamo krave, prasiće, jagnjad i baštu. Namirnice donosimo prema spisku i podelimo. Pred praznike zakoljemo prasiće, ispečemo i njih donesemo. Zimi su najtraženiji čvarci i šunka, pred Uskrs jaja i pilići. Neki ljudi redovno traže mleko, sir i kajmak. Za one sa visokim pritiskom pravimo manje slano. Bilo je potrebno više od decenije da se stvori poverenje. Proizvođači koji prodaju na pijaci ne mogu da zarade, jer su potrebne godine da bi ostvarili kontakte sa kupcima koji žele proverenu robu. Kada bih sada počeo na drugom mestu, ponovo bi mi trebalo mnogo vremena da dođem do novih kupaca.

Pošto bi i drugi građani želeli da imaju svog proizvođača, u Društvu srpskih domaćina razmišljaju kako da ih povežu.

– Prodavci na pijacama su najčešće kupci i nakupci, pa u Udruženju srpskih domaćina mogu da se jave zainteresovani građani (011/334-7774) da ih povežemo sa proizvođačima – kaže profesor Miladin Ševarlić, predsednik UO Udruženja srpskih domaćina. – Na sajtu mogu da vide spisak namirnica i da popune obrazac i poruče. Kupci će moći da naručuju robu do srede, a posle je petkom preuzimaju na Trgu Nikole Pašića 4 ili da im stiže brzom poštom. Namirnice će biti sveže, sezonske i garantovanog porekla, domaće proizvodnje. Razmišljamo o ambalaži i da uključimo Savez poljoprivrednika, inženjera i tehničara Srbije kako bi radili direktno na terenu.

AMBALAŽA 

JEDAN od najvećih problema za distribuciju je nepouzdanost kupaca,jer se neke porudžbine ne preuzimaju u utvrđenom terminu. Zbog toga je brza pošta bolje, mada skuplje rešenje. Drugi veliki problem je ambalaža. Ovo naročito važi za mlečne proizvode. Cilj je da sve bude ekološko, pa je važno da kupci vraćaju ambalažu.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar